František Štván: Prezident a jeho veta (?) mzdové nenažranosti

01.12.2014 20:49

Pan prezident Zeman se nechal slyšet, že by nárůst poslaneckých platů o 14% považoval za nenažranost, proti které by použil svoji prezidentskou pravomoc, a tak by, v duchu jeho vyjádření, nenažraný poslanecký zákon nepodepsal.

František Štván: Prezident a jeho veta (?) mzdové nenažranosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jaké mzdové navýšení by u něho z gruntu lidově pojatou verbální  asociaci  nevyvolalo, nevím. Stejně tak nevím, jestli stejně lidově neargumentoval, když si v březnu loňského roku pozval na "kobereček" odboráře, kteří se tehdy na odborové úrovni dohodli, že budou požadovat navýšení minimální mzdy o tisícovku, ale po odchodu z hradního koberečku se jako mávnutím kouzelného proutku spokojili s navýšením o 50% nižším, tedy jen o  korun 500, čemuž tehdejší ministryně sociálních věcí Ludmila Müllerová tleskala snad i patami. Zřejmě v přesvědčení, že její ministerstvo má přednostně dbát o sociální spokojenost horních deseti tisíc. Zkrátka a dobře.

Prezident Zeman  musel své přesvědčení, že nejhůře placeným stačí navýšení mzdy jen o 500 korun, před odboráři nějak obhájit. Je tak docela možné, že vůči plánovanému nárůstu nejhůře placených spoluobčanům v roce 2013 použil stejný verbální argument, jaký použil dnes vůči poslancům. Evidentně chtěli moc, jinak by nenavrhl jen 500 korun. Proto si mohu myslet, že kdo chtěl, chce či chtít bude přidat víc než pan prezident uzná za vhodné, je z logiky jeho aktuální argumentace vždy nenažraný. 

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…