Helena Svatošová: Přinese novela zákona o policii preventivní složky?

22.03.2021 12:19

Sněmovní výbor pro bezpečnost a jeho podvýbor aktuálně důkladně projednávají novelu zákona o policii.

Helena Svatošová: Přinese novela zákona o policii preventivní složky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Novela obsahuje mimo jiné dva toxické body: jde o zavedení možnosti používat jako důkazy v trestním řízení informace od zpravodajských služeb (tedy bez přehánění důkazy jako z kouzelníkova klobouku) a také o pravomoc sbírat citlivé osobní údaje prakticky na kohokoli, a to i když není stíhán ani pro přestupek.

Před oběma hrozbami jsme spolu s více než padesátkou právníků varovali už před rokem. Dopisem jsme upozornili i poslance a poslankyně.

Jak může takové zadržení z důvodu ideového profilu vypadat, dokazuje aktuální odškodnění, které vysoudil člověk držený skoro dva roky ve vazbě a nezákonně stíhán pro kompletně vyfabrikovanou přípravu teroristického útoku na vlak levicově extremistickou skupinou.

Soudy v tomto případě naštěstí zafungovaly a po letech všechny obviněné zprostily obžaloby, kterou upletla policie na základě účelově vytříděných zlomků odposlechů debat, které dlouhodobě iniciovali policejní provokatéři. (Žádné peníze však nenahradí mladým anarchistům martyrium trestního řízení a také se nenapraví celospolečenská škoda způsobená mediálním odrazem Kauzy Fénix.)

Policie se nikdy neomluvila, kauza vyfabrikovaná ambiciózním protiextremistickým policistou bez zábran neměla žádnou reflexi ani u policie, ani na státním zastupitelství, ani na vnitru – a teď máme na stole novelu, kde chce policie další pravomoci: zprocesňování informací z tajných služeb a preventivní složky, tak krásně zneužitelné proti nepohodlným lidem…

Jestli snese vyprovokovaná kauza Fénix díky mnoha zveřejněným komickým aspektům této policejní „práce“ přirovnání k Růžovému panterovi, novela může přinést o dost temnější Kafkův proces.

Helena Svatošová

Psáno pro digitalnisvobody.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…