Ivan Černý: Krása nestárnoucí INGRID

28.05.2021 8:20

Mnozí z nás asi přesně neví, co se skrývá za pojmem „umělecká krystalerie“. Není tedy na škodu rozšířit si laické znalosti. Jedná se o luxusní drobné a dekorativní užitkové skleněné předměty, zhotovované lisováním nebo foukáním.

Ivan Černý: Krása nestárnoucí INGRID
Foto: Tomáš Rubín
Popisek: PhDr. Petr Nový

První ze slov odkazuje na výjimečnost vzorů, druhé ke slovu křišťál, jež na zákazníky ve spojení s českým sklem spolehlivě působí dodnes. Ve významné sklářské oblasti, v Jizerských horách, se umělecká krystalerie zrodila v polovině dvacátých let minulého století a to pod vlivem úspěšné produkce lisovaného skla Francouze René Laliguea. Díky zručnosti a nápaditosti českých mistrů křehkého uměleckého řemesla brzy získala svou osobitou tvář a dodnes patří k předním trumfům naší sklářské produkce.

Synonymem tohoto úspěchu je kolekce INGRID legendární jablonecké firmy Curt Schlevogt, jejíž součástí se v třicátých 20. století staly i některé výrobky Heinrich Hoffmann.

„Dokladem nadčasovosti vzorů je též nepřetržitá výroba řady z nich až do současnosti…“ konstatuje ve své jedinečné knize INGRID, víc než jen značka kunsthistorik, publicista a kurátor, specialista na sklo Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Jeho jmenovaná publikace vůbec poprvé představuje odborné i laické veřejnosti výběr z největší muzeální a soukromé sbírky umělecké krystalerie jabloneckých firem Hoffman a Schlevogt. Též přináší dosud neznámé skutečnosti a vyvrací řadu tradovaných omylů, což ocení především odborná scéna. Kniha se detailně věnuje i způsobu identifikace a určení doby vzniku jednotlivých předmětů.

Fenomén světoznámé umělecké krystalerie ze severu Čech

Texty jedinečné publikace nám od prvních stránek představují život a dílo otců jablonecké umělecké krystalerie Heinrricha Hoffmanna a Henry G. Schlevogta , včetně zrodu kolekce, nazvané podle Schlevogtovy dcery INGRID (poprvé představena na jarním veletrhu v Lipsku roku 1934, a poté v rámci doplněné československé instalace na Světové výstavě v Chicagu). Historické a dějinné kotrmelce se samozřejmě nevyhnuly ani umělecké krystalerii jmenovaných výrobců. Měnily se majitelé značky i výrobci. V průběhu padesátých let minulého století ještě předměty z kolekce INGID nabízel Skloexport, poté n.p Jablonecké sklárny v Desné, které se po roce 1989 v důsledku politických a společenských změn v Československu rozpadly. V současné době již nikdo obchodní značku INGRID nepoužívá, aby neuváděla v omyl sběratele a další milovníky umělecké krystalerie.

Identifikace a data

Profesně významnou kapitolou představované knihy Petra Nového je vstup Heinrich Hoffmann a Curt Schlevogt, včetně reprofoto nabídkových vzorníků a katalogů. Dále publikace pokračuje detailním přehledem návrhářů umělecké krystalerie, rovněž s bohatou fotodokumentací. Nechybí ani Výběr z pramenů a použité literatury – vše, ostatně jako celá publikace trojjazyčně – česky, anglicky a německy.
Zbývá dodat, že se Petr Nový, autor řady odborných publikací o skle a sklářství, opět blýskl jako vynikající znalec oboru a kunsthistorik. Jeho skvělá kniha INGRID, víc než jen značka zcela jistě nesmí chybět v žádné knihovničce nastupujících sklářských designérů a milovníků tohoto oboru.

Curriculum vitae

Pracovní životopis tohoto činorodého hlavního kurátora jabloneckého muzea je natolik široký, že publikujeme pouze ta nejdůležitější fakta. Petr Nový (nar. roku 1973 v Jablonci n./N), absolvoval vysokoškolská studia na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity, obor Kulturní historie. Následně složil rigorózní zkoušku z oboru České dějiny (2003, titul PhDr.)

V roce 1997 nastoupil jako kurátor skla do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde od roku 2004 pracuje na pozici hlavního kurátora, od roku 2012 ve funkci statutární zástupce ředitele. Mj. externě přednášel Dějiny skla a bižuterie na liberecké univerzitě a o českém skle a bižuterii přednáší nejen doma, ale i v zahraničí, kupř. Japonsku, Korejské republice, USA či v Ruské federaci.

Mezi lety 2009 – 2011 byl místopředsedou České sklářské společnosti, od roku 2001 zastává pozici vedoucího vydavatelství a šéfredaktora odborného časopisu Sklář a keramik. Od roku 1997 jako kurátor připravil doktor Nový více než 50 výstav k tématu historického a současného skla či bižuterie v ČR i v zahraničí. Mj. je autorem koncepce, koordinátorem a hlavním řešitelem současné podoby projektu Mezinárodní trienále skla a bižuterie, které patří mezi největší prezentační projekty tohoto typu v Evropě.

Vydal, či se autorsky podílel na vydání sedmi desítek (!) knižních publikací a katalogů. Aktivně ovládá anglický a německý jazyk, domluví se rusky. Je laureátem Ceny České sklářské společnosti za rok 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …