Ivan Černý: Z archívů českého hokeje

06.02.2023 10:29 | Komentář

Před krátkým časem vyšla jedinečná kniha, první svého druhu, zabývající se historií používání brankářských laminátových masek v československém hokeji.

Ivan Černý: Z archívů českého hokeje
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Je z pera zkušeného sportovního publicisty a spisovatele Jiřího Stránského, který má na svém autorském kontě více jak desítku publikací o našem i zahraničním hokeji. Určena je nejenom hráčům a milovníkům tohoto populárního sportu, ale i čtenářům o hokej se zajímají. Bezesporu ji však ocení nejenom fanoušci, ale i žurnalisté-sporťáci, o hokeji píšící, či ho v televizních zpravodajství komentující.

Velkoformátová publikace, plná slavných domácích i zahraničních jmen hokejových „gólmanů“, se zasvěceným texte odborníka na slovo vzatého, je ilustrována řadou unikátních snímků a portrétních fotografií, vázajících se ke zpracovanému tématu.

Momentka ze křtu publikace – Stránský (uprostřed) se slovenským brankářem Meliško a legendou českých brankářů Holečkem (vpravo) Foto: Archiv Jiřího Stránského

Ledacos nám naznačí seznam a názvy kapitol samotných:
První brankářské masky v ledním hokeji, Vývoj a používání brankářských masek v Evropě, Používání brankářských masek v Československu, Výrobci brankářských masek a Českoslovenští brankaři v maskách.
To vše na sto padesáti stranách, skvěle graficky i polygraficky vyvedených, v pevné vazbě, která z představované knihy činí nejenom důležitý příspěvek k dějinám sportu, ale jistě je i ozdobou každé zasedací místnosti hokejových klubů, pracoven trenérů i manažérů a v neposlední řadě je rovněž skvělým dárkem při sváteční příležitosti.

Psal se rok 1961…

…přesně sedmého října, kdy se k velkému překvapení diváků představili v ligovém utkání Spartaku Praha Sokolovo s Duklou Jihlava první brankáři s maskami, které byly vyrobeny podle přesného odlitku brankářovy tváře. Jak ale píše Jiří Stránský, Zdeněk Beran a Pavel Wohl se postavili do předlouhé řady československých gólmanů, kteří ve všech výkonnostních a věkových kategoriích používali ochranu obličeje, s níž by si dnes do branky netroufli postavit ani mladší žáci.

Masky dnešních brankářů sice vychází z odkazu těchto laminátových odlitků, jejichž konstrukce a především použité materiály jsou na hony vzdálené oněm prvním maskám, kterými dnes mnozí bývalí brankáři úspěšně straší svoje vnoučata. Ty původní ale tak i onak hrají prim. Jsou dnes dokonce sběratelkou záležitostí a dokonce se blíží čas vzniku unikátního muzea čs. brankářských masek. Vraťme se však ke knize MASKA samotné.

V rozmezí let 1961–1986

Jiřímu Stránskému se nepodařilo, a ani to není možné, spočítat a oslovit všechny brankaře, kteří masky používali. Nebylo v jeho silách spočítat všechny používané masky či zjistit všechny výrobce laminátových odlitků, i když se dle našeho názoru úspěšné vyrovnal i s tímto přímo sisyfovským úkolem. Podařilo se mu však oslovit a vyzpovídat všechny žijící brankáře, kteří v rozmezí shora zmíněných let s těmito maskami chránili branku týmů nejvyšší soutěže. V kombinaci se svědectvími dalších desítek gólmanů z nižších soutěží českého i slovenského hokeje vznikla tedy představovaná publikace, která i díky bohaté fotogalerii podává vyčerpávající svědectví o jednom významném období československého hokeje a vzdává hold všem odvážným mužům, vzdorujícím ve své svatyni kanonádě tvrdých puků útočících protivníků – československým brankářům v laminátových maskách.
Více na: redakce@archivceskehohokeje.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.