Jakub Červenka: Odliv dividend v dubnu polevil

13.06.2018 18:36

Běžný účet platební bilance v ČR v dubnu vykázal přebytek ve výši 29,3 mld. korun.

Jakub Červenka: Odliv dividend v dubnu polevil
Foto: www.pujcka.co
Popisek: peníze, ilustrační foto

Běžný účet se po překvapivě negativním výsledku v dubnu vrací do úrovní, které jsme viděli na začátku roku. Oproti předchozímu měsíci především polevil odliv dividend. Dividendy z přímých investic dosáhly jen 3,2 mld. Kč. Odliv důchodů z přímých investic v dubnu činil 17,3 mld. Kč, což je výrazně pod padesátimiliardovým výdajem z března. Jedná se i přibližně o 9 mld. nižší výdaj oproti loňskému dubnu.

Výborná ekonomická situace v naší zemi se projevuje ve zvýšené ziskovosti domácích firem. Slušné zisky se rychle akumulovaly, a mnoho firem patrně rozhodlo o mimořádné výplatě dividend už v březnu. To zároveň vysvětluje náhlý propad výdajů na dividendy v dubnu. Kumulované výdaje na důchody z přímých investic za první čtyři měsíce tohoto roku již činí 94,5 mld. Kč, což je o 20 mld. více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Dalším pozitivním faktorem pro bilanci běžného účtu byl 14,8mld. příliv přímých zahraničních investic. V předchozích dvou měsících se ČR stala čistým přispěvatelem přímých investic, ale v dubnu zahraniční investoři u nás opět investovali více, než Češi v zahraničí.

Odliv dividend se podle našeho odhadu obnoví a přes léto budeme opět sledovat deficity. Podle nás to bude jedním z faktorů, který bude nadále brzdit posilování koruny. Přesto v našem odhadu počítáme s přebytkem běžného účtu za celý rok 2018, který dosáhne 30 mld. Kč, tedy o 24 mld. méně než loni.

V mediánu předběžných odhadů pro duben byl trh s očekáváním přebytku ve výši rovných 7,5 mld. Kč i my s odhadem nulového salda celkem vedle. V meziročním srovnání se jedná o zlepšení bilance běžného účtu o téměř 20 mld. Kč.

Bližší pohled na složky platební bilance ukazuje, že přebytek obchodu se zbožím a službami poklesl na 31,6 mld. Kč, což je o 6,6 mld. méně než v březnu. Slábnoucí trend českého exportu je tak patrný i ve statistikách platební bilance.

Oproti březnu byla bilance prvotních důchodu ve výrazně menším deficitu 0,5 mld. Kč, zejména kvůli výše zmíněnému mírnějšímu odlivu dividend. Menší byl i deficit druhotných důchodů ve výši 1,8 mld. Kč. Obě položky zahrnují převod peněz z EU do ČR, který v dubnu dosáhl 4,9 mld. Kč.

Naopak finanční účet zaregistroval odliv kapitálu ve výši 15,9 mld. Kč. Bilance portfoliových investic kompletně obrátila a vykázala výrazný odliv ve výši150,4 mld. Kč, způsobený poklesem závazků domácích bank vůči zahraničí a nižší poptávkou zahraničních investorů o korunové vládní dluhopisy. Za uvadajícím zájmem o český dluh v dubnu zřejmě stála nečekaně slabá koruna. Ostatní investice vykázaly příliv ve výši 124,2 mld. Kč. Devizové rezervy centrální banky vzrostly o 5 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty