Jakub Načeradský: Milion chvilek pro plutokracii

12.06.2019 16:18

aneb Chceme něco změnit? Ano, ale nevíme co...

Jakub Načeradský: Milion chvilek pro plutokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni Marii Benešové na Václavském náměstí. Příští se uskuteční v neděli 23.6. na Letné

Režim musí zůstat v suchu, justice neschopná a neúčinná, a korupce i prospěchářství přebujelé. Jen ten Andrej se nehodí, páč taková velká konkurence korupčnímu trhu škodí. Tak nějak se jeví snaha Milionu chvilek o to změnit a přitom nezměnit zemi.

Pochybné financování

Naši novodobí dobrodinci s obdobou Karla Kryla, Václava Havla i Marty Kubišové mají zvláštní přísun peněz... Jádrem financování je podpora Signatářů, jež sou bráni jako přívrženci spolku, a teprve poté jako pozdější třešínka na dortu a zdání lidovosti transparentní účet ve Fio bance... Na němž samotném obdržel spolek přes 2 miliony korun v příspěvcích, to se pak panečku dělá revoluce, což? Ale co ti Signatáři, kdo vlastně stojí za Milionem Chvilek?

Předkládám, že nepatřím mezi ultimátní AntiSorose vidící za vším jeho a západ, a přesto... Mezi Signatáři se objevuje Robert Basch, výkonný ředitel OSF (Open Society Fundations) v Praze. Kateřina Kulíšková z fondu Otakara Motejla. Helena Dolejšová + Michal Horniecký z Amnesty International (správkyně financí a koordinátor akcí, náhodička že?). Lenka Černá + Ondřej Klofáč ze správní rady Transparency International. Lenka Deverová z dozorčí rady Nadačního Fondu Proti Korupci (Nadační Fond Karla Janečka). Jan Piňos z vedení Hnutí Duha. Tomáš Urban + Jan Kamenický + Jan Mrkvička z vedení Člověka v tísni (zástupci správní, výkonné a dozorčí rady)... Petr Šimůnek, šéfredaktor české divize časopisu Forbes.

Pro anti-kmotry stojí za zmínku:
Za Bakalu Michal Herman, výkonný ředitel OKD. ¨¨
Za Petra Kellnera Petr Tomášek, zodpovědný vedoucí financí firmy Mall.cz. Jan Novotný, člen představenstva Moneta Money Bank. Pavel Pfauser, finanční ředitel Air Bank. Miroslav Červenka, člen top managementu a IT ředitel společnosti Home Credit.

Podivné cíle

Řeklo by se podle slov na náměstí, že cílem organizace bude právní ochrana demokracie, možná i posílení prvků demokracie v naší zemi... Že bude chtít organizace nové zákony potírající a více postihující korupci. Že když lidem vadí využívání imunity u politiků typu Andreje Babiše, že snad i budou chtít zrušit či přepracovat systém politické imunity. Že, když se organizace prezentuje jako bojovník za nezávislou justici, bude považovat snad její autonomii nejen na premiérovi, ale i ministru, vládě, prezidentovi a celém parlamentu (oddělení moci soudní, zákonodárné a výkonné). Nic z toho ale není cílem Milionu chvilek pro demokracii...

Zvláštní minulost

Pokud chtějí lidé z Milionu chvilek hájit práva, slušnost a demokracii, kde byli léta před Babišem, za všech těch kauz, problémů a politických čachrů?

Jediná vystupující na demonstraci 4.6.2019 byla i na demonstracích odborů a platformy Stop Vládě roku 2012, a přes její asi nejzajímavější projev o nutnosti se přímo zapojit na zasedání zastupitelstev a PS, ve volbách a vlastní politické aktivitě, právě ona sklidila poměrně vágní přijetí.

Velice pochybně vypadá i spolupráce s populárními hvězdami, jako je Tomáš Klus, Jiří Mádl, Klára Issová atd... Tomáš Klus požadoval vyplacení na mnoha charitativních a demonstračních akcích v částkách větších jak sto tisíc za výstup, a nedělá to jinak ani dnes, příkladem jsou akce Vyměňte Politiky v roce 2009, nebo zmíněné protesty proti vládě Petra Nečase, a přesto se prezentoval jako dobročinný aktivista a sklidil se svou písní “Pánu bohu do oken” velký ohlas. Jiří Mádl a Klára Issová s nechvalně proslulou politickou kampaní “Přemluv Bábu” vydělali přes půl milionu za výstup, a jejich účast na demonstracích téměř určitě též nebude zadarmo. Všichni tři, a někteří další jako Milan Šteindler, přitom spolupracovali v nedávné minulosti nejen s Milionem Chvilek, ale i Rekonstrukcí státu, a se stranou TOP 09 a to nikoliv nezištně.

Když jsme u toho. Jeden ze základních cílů, 7 pojistek pro nezávislost justice, není dílem Milionu Chvilek pro Demokracii, ale právě zmíněné Rekonstrukce Státu, zformulovaným skrze platformu Mantinely Demokracie. Přitom Mantinely Demokracie mají podobný princip Signatářů, podporovatelů, a v nich se veřejně nachází třeba Petr Dvořák (generální ředitel České Televize), již zmíněný ředitel OSF v Praze, Miloslav Kala (Prezident NKÚ), Jiří Koželouh (Hnutí Duha), Michael Žantovský (nyní ředitel Knihovny Václava Havla), a další...

Vůdci Milionu Chvilek, Mikuláš Minář a Benjamin Roll už dříve v roce 2017 vystupovali v podobné kampani Chvilka pro Andreje, shromažďující podpisy na petici za slušnost a dodržení slibů Andreje Babiše. Přitom v těchto letech nebyli tak nesmlouvaví a nesmiřitelní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …