Jan Bureš: ČNB sazby nezvýší, připraví ale trhy na únor

20.12.2018 12:21

Česká národní banka dnes v tomto roce naposledy bude rozhodovat o sazbách a měla by si od jejich zvyšování na okamžik odpočinout. Jednak proto, že současné tempo zvyšování úrokových sazeb je velmi svižné (5krát za rok), a to nejen na dnešní evropské poměry ale i v historickém kontextu (naposledy jsme viděli podobné utahování měnových kohoutů na přelomu roku 2007 a 2008).

Jan Bureš: ČNB sazby nezvýší, připraví ale trhy na únor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Současně koruna v tuto chvíli není daleko od aktuální prognózy, která ji na závěr roku předpokládá v okolí 25,70 EUR/CZK. Lepší fungování trhů a menší efekt rezolučního fondu ji zatím chrání od výprodejů, kterými si prošla ke konci roku 2017. Počítáme, že výrazněji začne zaostávat za prognózou načrtnutých zisků až v roce 2019.

S dalším růstem sazeb proto počítáme již v únoru. Růst hospodářství i inflace budou sice o něco slabší, než ČNB předpokládala. Hlavní argument - přehřívající se trh práce a rychle rostoucí mzdy - ale stále zůstává ve hře. A velká část členů bankovní rady v takové chvíli jednoduše bude chtít se sazbami putovat směrem k neutrálním úrovním. Z dnešní tiskové konference bude v zásadě nejdůležitější signál, jakou rychlost bankovní rada v obnoveném složení plánuje příští rok nasadit.

To americká centrální banka se nenechala dostat pod tržní a politický tlak a včera statečně zvýšila úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů. Kromě toho navíc navzdory pesimistickým tržním očekáváním vidí stále určitý prostor pro další postupné zvyšování úrokových sazeb. Vezmeme-li v úvahu, že tempo vyfukování bilance Fedu, kterým banka z trhů stahuje 50 mld. dolarů měsíčně, zůstává zároveň nedotčeno, pak jde po však stránkách o jestřábí rozhodnutí.

Co se týče nové “kvartální” prognózy, tak ta především přináší očekávané snížení počtu posunů sazeb Fedu vzhůru ze tří na dva v roce 2019. Kromě toho jako mírný bonus vedení Fedu zredukovalo i odhadovanou dlouhodobou rovnovážnou úrokovou sazbu, která je nyní konsensuálně odhadována na úrovni 2,8 % (ve srovnání s 3,0 % uvedenými v zářijové prognóze). Nic z toho však není příliš podstatné, neboť trh úrokové prognóze Fedu v tuto chvílí jednoduše nevěří a je v zásadě jedno, co je v ní napsané, neboť finanční podmínky v americké ekonomice ovlivňuje skutečná měnová politika a nikoliv očekávání Fedu.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…