Jan Bureš: Český realitní trh se v roce 2018 dál přehřívá

17.09.2018 16:18

Poslední data z OECD ukazují, že nadhodnocenost českého realitního trhu postupně narůstá. I když v roce 2018 postupně zvolňuje dynamika růstu cen nemovitostí, ty pořád pádí meziročně vpřed rychleji než nájmy nebo mzdy.

Jan Bureš: Český realitní trh se v roce 2018 dál přehřívá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Především vůči příjmům domácností jsou tak ceny nemovitostí hodně vysoko nad dlouhodobým průměrem - podle našich propočtů skoro 2 směrodatné odchylky. Z tohoto pohledu se zdá nadhodnocení vůči nájmům o poznání menší - poměr cen nemovitostí k nájmům je nad dlouhodobým průměrem stále necelou jednu směrodatnou odchylku. Poslední čísla tak potvrzují naše závěry z konce minulého roku. Český realitní trh je v průměru drahý pro domácnosti, které chtějí bydlet - koupit nemovitost a splácet ji ze svého příjmu. Naopak nemusí být nutně předražené pro domácnosti, které peníze jednoduše mají, chtějí je do nemovitostí uložit a inkasovat nájem.

Jak se bude situace vyvíjet dál? Čeká nás pravděpodobně další ochlazení realitního trhu. V průběhu roku 2018 pravděpodobně nakonec tempo mezd postupně překoná růst cen nemovitostí a cenová dostupnost bydlení by se měla přestat zhoršovat. I tak ale zůstane pro řadu domácnosti špatná a vedle vysokých cen k tomu již dnes přispívají nová makroprudenční opatření ČNB (zabraňující nezdravému zadlužení na přehřátém realitním trhu) a víc a víc také rostoucí úrokové sazby. Počet nově poskytnutých hypotečních úvěrů tak pravděpodobně bude dál pozvolna klesat ze svých maxim dosažených na přelomu roku 2016 a 2017.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…