Jan Bureš: Francouzské dluhopisy pod tlakem kvůli strachu z voleb

09.02.2017 12:08

Francouzským dluhopisům se v posledních dnech vůbec nedařilo.

Jan Bureš: Francouzské dluhopisy pod tlakem kvůli strachu z voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Včera výnosová prémie vůči německým protějškům vyskočila na více než čtyřletá maxima (k 80 bps – viz graf). Ve francouzském případě přitom rozhodně nelze svádět vinu na ekonomické fundamenty - inflace zůstává podobně jako růst v druhé největší evropské ekonomice při porovnání s Německem skoro poloviční a vyšší výnos jednoznačně odráží vyšší riziko. I když rizikové prémie šly vzhůru i na jiných trzích (například v Itálii) a částečně mohou také odrážet obavy z blížícího se konce měnové expanze v eurozóně, ve Francii se situace zhoršila nejrychleji.

Svoji roli bezesporu sehrává politika a rostoucí šance radikální pravice (Marine Le Penové) na vítězství v prvním kole francouzských prezidentských voleb - ta v průzkumech od začátku ledna nepřetržitě vede. A trhy moc neuklidňuje, že v druhém kole jsou podle odhadů šance radikální pravice na vítězství zatím nízké. Současně se po vítězství Donalda Trumpa odmítají spolehnout na to, že “extrémní plány” jsou dobré pouze pro předvolební kampaň a po volbách jednoduše skončí “v šuplíku”. Největší obavy pochopitelně vzbuzuje plán Marine Le Penové opustit eurozónu, a to zejména mezi dluhopisovými investory. Le Penová by chtěla nahradit společnou měnu euro vzájemným systémem národních měn podobných ECU (předchůdci eura). Hlavní změnou by byla možnost národních centrálních bank provozovat nezávislou měnovou politiku a povolit fluktuaci národních měn (v rámci dohodnutých bariér). Jak již ukázala jednou historická zkušenost, takový systém by byl (i v případě, že by na něj ostatní členské země kývly) nestabilní a dříve nebo později by vedl k znovu-zavedení volně plovoucích národních měn. Marine Le Penové by to asi nevadilo a druhým “dechem” dodává , že by před tím chtěla take všechen francouzský dluh převést do “nového franku”, a tím pádem ho znehodnotit.

Je však třeba připomenout, že i v případě prezidentského vítězství by Marine Le Penová měla pravděpodobně problém prosadit podobné kroky přes Národní shromáždění (parlament). Pravděpodobnost takového vývoje tedy zůstává nízká. Trhy ale po zkušenostech z minulého roku věří na “politická překvapení” a tlak na francouzském dluhopisovém trhu může před volbami růst.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla