Jan Bureš: Politická přestřelka mezi Římem a Bruselem…

23.11.2018 9:45

Politická přestřelka mezi Bruselem a Římem se posunula do další fáze. Zpráva Evropské komise je prvním krokem k nastartování procedury při nadměrném schodku.

Jan Bureš:  Politická přestřelka mezi Římem a Bruselem…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V následujících týdnech Evropská komise připraví další dokumenty a podklady pro členské státy - především návrh pro rozhodnutí rady o nadměrném schodku a návrh závazných doporučení pro Itálii. Doporučení by měla obsahovat závazné cíle pro rozpočet, strukturální rozpočet a dluh, a to vše podmíněné makroekonomickou prognózou Evropské komise.

To je dost důležitý předpoklad, protože italské ministerstvo financí do této chvíle sázelo na přehnaně optimistický růst. Zatímco Evropská komise odhaduje příští rok v Itálii růst o 1,1 % a trhy vzhledem k růstu napětí ještě nižší, italské ministerstvo postavilo svůj rozpočet na předpokladu silného růstu o 1,5 %.

Pokud rada (členské země) rozhodne o existenci nadměrného schodku a přijme doporučení, měla by mít Itálie zhruba 6 měsíců na jejich splnění - přesvědčení Komise, že se dostává na správnou cestu. Pokud se jí to nepovede, následuje nová sada doporučení a sankce, které mohou vést až k finančním sankcím pro třetí největší ekonomiku eurozóny. Komise teoreticky může navrhnout finanční postih (platbu neúročeného depozita ve výši 0,2 % HDP) již při první sadě doporučení, o které bude rada pravděpodobně hlasovat v prosinci nebo v lednu. To zatím stále není základní scénář a pro většinu trhů by to bylo překvapení.

V tuto chvíli hraje Itálie s Bruselem “ostřejší hru” a sází na to, že tím na domácí scéně získá politické body. Většina trhu ovšem i nadále počítá s tím, že se po určitých ústupcích s Bruselem dohodne. Problém může být v tom, že dočasné tržní napětí ještě výrazněji zhorší hospodářské vyhlídky pro italskou ekonomiku. A to může ve finále tlačit italskou vládu do ještě úspornějších rozpočtů.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…