Jan Bureš: Průlom v jednáních o brexitu?

11.10.2019 11:07

Včerejší nižší česká inflace (2,7 %) by měla ČNB spíše uklidnit a potvrdit centrálním bankéřům, že v tuto chvíli není zapotřebí se sazbami pohybovat ani jedním směrem. Stejně si to přeložily i trhy, a proto koruna neměla zrovna na růžích ustláno.

Jan Bureš: Průlom v jednáních o brexitu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Domácí inflační tlaky jsou sice stále relativně vysoké, ale jsou pravděpodobně i podle včerejších čísel za vrcholem. A z pohledu ČNB je na druhé straně kompenzují výrazná geopolitcká rizika a do recese mířící Německo. A právě geopolitika se opět ke konci týdne dostává do centra dění a poněkud překvapivě ne v negativním slova smyslu.

Zásadní zpráva přišla z Británie, kde se setkal britský premiér Boris Johnson a irský premiér Vadakar a poměrně překvapivě oba konstatovali, že jsou blízko dohodě. Pokud se ovšem britský premiér rozhodl udělat ústupek Irsku a chce dát v dohodě zelenou variantě s bezcelním Irskem a kontrolami mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království (jak spekulují The Times), může to být z jeho strany pouze taktická hra.
Ví totiž, že v bristkém Parlamentu může narazit taková varianta na odpor spojeneckých poslanců ze severo-irské DUP. A pokud bristký parlament zamítne vyjednanou kompromisní dohodu, vyhne se Boris JOhnson pro něj ponižujícímu doprošování Bruselu o další odklad a vinu za krach brexitu hodí alespoň částečně zpátky na parlament… Uvidíme tedy, zda výrazné zisky libře vydrží.

Současně s tím včera jako by trochu tály ledy i na poli obchodních válek. Donald Trump oznámil, že se dnes (2:45 odpoledne) setká s čínským viceprezidentem. Navíc během odpoledne poslal tweet o tom, že obchodní jednání probíhají “velice dobře”. Je ale dobře známo, že není nic staršího než včerejší tweet Donalda Trumpa, a tak i optimismus na obchodní frontě nakonec může mít pouze jepičí život...

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.