Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (7)

10.10.2017 21:13

ČLR je aktivní na všech důležitých frontách konkurence mezi státy. Její aktivity pomalu a jistě vedou k vítězství politiky KS ČLR nad politikou USA, EU včetně ČR, bez vojenského angažmá, především na svém území. Na vojenské frontě, na které současné vedení MO ČR neumí, mimo jiné, ani během několika let založit fungující, efektivní a ekonomicky výhodný systém akvizic a musí si vyslechnout rady předsedy Sněmovny ČR pana Jana Hamáčka, se ČLR soustřeďuje na aplikovaný výzkum, vývoj a výrobu technologií a zbraní, dovolujících vést válku v kosmu.

Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (7)
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Protidružicové rakety, laserové zbraně, rušičky GPS a podobné technologické maličkosti, patří již do výzbroje vojsk ČLR. K ní se brzy přiřadí tzv. vrah družic – sputniků. Jedná se o systém pro vedení vysoko-technologického vedení války v kosmu. První let družice – Sputnika, jsme si mohli vzpomenout před několika dny (4.10.). Byla to možnost si uvědomit, že je tomu již 60 let, kdy dostalo lidstvo na oběžnou dráhu Země první umělou družici, maximálně zjednodušené konstrukce (baterie, ventilátor a vysílačka), aby mohla být vypuštěna dříve, než to budou moci udělat Američané, a tím dokázat, že let vesmírem je vůbec možný. Byla to možnost si také uvědomit, jaký pokrok v osvojení komsu udělala ČLR od té doby. Více se čtenář může dovědět z Cankao xiaoxi a dalších veřejně dostupných čínských zdrojů.

Nemám pochyb, že v USA studují vývoj, protože by jinak nevyjadřovaly obavy z rozvoje ČLR. K obavám mají důvod: Nedávno zveřejněná existence strategických vojsk, možnost již dnes zničit stovky amerických družic v kosmu, rušit signál do výšky 35 tisíc kilometrů na kosmickém orbitu, to jen pro začátek.

Na hospodářsko - politické frontě je ČLR aktivní v mnoha směrech. Jejich popis by se nevešel ani do větší brožury. Zmíním se jenom o automobilovém průmyslu. Zatím co v ČR se mnozí uklidňují mýty, ignorují fakta, a jen málokdo z odpovědných si prostudoval příspěvek Bezmocný výkřik do tmy (Zbyňek Fiala, Vaševěc.cz 7.10.2017) a používá ho ve volební kampani, ČLR a Rusko začaly s realizací plánu používání výlučně elektrických aut v městském provozu. Zmiňuji se o elektrických autech, protože se v nich nachází akumulátor, vyspělé technologie a jedná se o exportní hodnotu. Ta se bude měnit od roku 2019. Proč? Od roku 2019 bude v ČLR prodej aut muset obsahovat minimálně 10 procent elektrických aut. Hybridy a podobné kombinace jsou odsouzeny k pomalé a bolestivé smrti, zatím jenom ve městech a velkoměstech-státech.

Vývoj na venkově ČLR se jen tak nezastaví. Konstrukce a kvalita baterie spolu s logistikou spoluurčují prodejnost auta. Kdo měl možnost se seznámit s čínským elektrickým autem vyšší úrovně představeným v Londýně, a na cestě tam, v Německu (o čemž jsem krátce informoval v jednom z příspěvků t. r.), si může udělat představu o tom, že vyšší úroveň a cenová skupina aut s vysokou přidanou hodnotou a současně menší závislostí na konjuktuře a krizi, je prakticky pro Evropu ztracená. Jaké následky to bude mít pro export z Evropy, tj. i ČR, nebo výrobu zahraničních aut v ČLR a Rusku, nechť píše někdo více povolaný. V této souvislosti si dovoluji vyjádřit své subjektivní obavy z výsledku projektu na výrobu (prý) zázračných baterií česko – amerického vynálezce, na severu Moravy. O projektu se naposledy psalo před několika dny v masových médiích, ne však ve spojení s aktuální diskuzí o lithiu.

Je zcela jedno, zda se budou baterie vyrábět pro elektrická auta, nebo skladování energie. V obou případech je těžko představitelné, že při současné vládní hospodářské a finanční politice, abych jmenoval alespoň dva důvody z mnohých, může česká podnikatelská společnost odolat zpěvu dolarových Sirén, ovládajících robotiku, technologie a principy sdílené ekonomiky. Přikláním se proto k obsahu a názvu filmu Zpěv sirén (1987, premiéra v ČR 1991) vycházejícího ze čtyřverší T. S. Elliota z Prufrockovy milostné písně uslyšel jsem zpívat mořské panny, zpívaly jedna druhé. Nemyslím, že někdy zpívat budou mně. Zatímco dolarové Sirény budou zpívat a radovat se na ostrovech a slunci, český vynálezce, podobně jako vlastník lithia, český národ, bude stát ve stínu své existence a se závistí sledovat rozjásané průvody z recepcí, které je minou bez povšimnutí.

Na podnikatelsko – politické frontě se v ČLR také nikdo nemůže nudit. Za to v povolební ČR na uvedené frontě očekávám nudu, jakou si mohu představit například během představení Mnoho povyku pro nic (William Shakespeare) s Andrejem Babišem v hlavní roli. Před přibližně týdnem byla v ČLR zveřejněna směrnice podporující odvahu podnikatelského ducha Číňanů. Směrnice samozřejmě neudělá z každého člověka úspěšného podnikatele. Přesto jsem přesvědčen, že poslední dvě části zveřejněné směrnice, které se koncentrují na důležitost vedení SME (malých a středních podnikatelů) pomocí KS ČLR, tj. prakticky vlády, jak v oblasti strukturování podnikatelských společností, tak i vzdělání v podnikání, přinesou mimo jiné omlazení podnikatelské sféry, které tak nutně potřebuje nejenom ČR, ale celá Evropa.

Předpokládám na základě osobní zkušenosti, že již částečně úspěšná aplikace směrnice dovolí přiblížit se jednomu z trojdílného cíle politiky prezidenta Si Ťin-pinga: 1) Patriotismus před finanční chamtivostí. 2) Inovace a snaha být velkým. 3) Sociální odpovědnost podnikatele. Přátelům i nepřátelům rozvoje vztahů s ČLR se tak nabízí bezplatné studium rozumného oficiálního konceptu podnikatelské politiky KS ČLR. Studium směrnic dává smysl v kontextu přípravy na zklamání z nereálných očekávání evropských podnikatelů v ČLR, s minimálními symptomy deprese. A na zkoušky role ve slavném muzikálu (podle Victora Huga) Bídníci, v němž budou účinkovat všichni byrokrati v Praze a nepřipravení na budoucnost. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …