Jan Jůn: Británie odmítá platit EU „daň z blahobytu“

25.10.2014 12:33

Mělo to všechno prý být úplně jinak, ale avizovaný pokus britského premiéra Davida Camerona o reformu vztahů jeho země s Evropskou unií v otázce omezení volného pohybu občanů nevyšel. Bruselské dvoudenní jednání vrcholných představitelů členských zemí v Evropské radě ve čtvrtek a pátek mělo být věnováno ekologickým problémům.

Jan Jůn: Británie odmítá platit EU „daň z blahobytu“
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Objevila se však náhle žádost Evropské komise o zvýšení rozpočtu unie na tento rok ze 135,5 miliard eur, dohodnutých vždy na sedm let dopředu a potvrzených před rokem v listopadu Evropskou radou a Evropským parlamentem. Evropská komise prý zjistila, že je zapotřebí sumu navýšit o téměř pět miliard na různé výdaje a na pátečním jednání to měl schválit i Evropský parlament.

Řada členských zemí - včetně Británie, která platí ročně přes 11 miliard eur do bruselské pokladny - by prý po dodatečném přepočítání stavu jejich hospodářství od roku 1995 a kontroverzním zahrnutí tzv. „černé ekonomiky“ jako drogy a prostituce, zaplatila prostě více a jiné by dostaly něco zpět.

Britský premiér přijel na jednání ve čtvrtek prý pevně rozhodnut, že během jednání prezidentů a premiérů se mu podaří zařadit zmíněný volný pohyb ekonomických přistěhovalců – jehož omezení by rádo vidělo i několik dalších zemí – někam na pořad dne. Zmírnil by tak doma nápor euroskeptiků strany UKIP i řady vlastních poslanců, kteří nyní navíc hovoří o zvýšení příspěvku jako o „dani z blahobytu“ pro Británii.

Cameron přislíbil pouze zvýšení britského příspěvku na boj proti ebole ze 105 na 270 milionů eur, což je údajně čtyřikrát více než Francie a jednal s holandským protějškem Markem Ruttem. Ten je prý stejně rozhněván kvůli onomu „přepočítání“ a navyšování rozpočtu z kapes jeho daňových poplatníků, a je tedy významným spojencem, který stejně jako Británie říká, že ono zvýšení je pro unii nepotřebné.

Šlo o to, že jak bylo oznámeno, Británie by tak spolu s Holandskem, Řeckem, Bulharskem, Irskem, Maltou, Lotyšskem a Itálií zaplatila do rozpočtu víc a v jejím případě by to dělalo 2,2 miliardy eur. Navíc, zmíněné země by měly částky zaplatit do 1. prosince, pro ministry financí šibeniční termín, což potvrdil i britský ministr George Osborne.

Cameron v pátek dopoledne rozhněvaně přerušil jednání a oznámil, že nezaplatí a žádá o mimořádné svolání rady ministrů financí a projednání zvýšení rozpočtu, neboť když se hospodářský růst jádra unie, tedy eurozóny pohybuje kolem nuly, je zapotřebí šetřit a nikoli rozpočet „na byrokraty“, jak tvrdí britská média, ještě zvyšovat. Kupodivu mu bylo už v poledne vyhověno, i když termín schůze ministrů nebyl oznámen.

Cameron měl podle zprávy z jeho sídla v Downing Street trvat na tom, že půjde o politickou diskusi, což by dovolovalo i jednání o výši dodatečných příspěvků a vzalo domácím kritikům vítr z plachet. Britská média tvrdí, že navýšení příspěvku je bruselským diktátem a tedy opravdu jakousi daní z prosperity, neboť britská ekonomika roste ročně o tři procenta a nyní potvrdili statistikové růst jen za třetí čtvrtletí o 0,7 procenta.

Paradoxem přitom je, že třeba hospodářsky silné Německo by dostalo zpět 800 milionů eur a stagnující Francie přes miliardu, takže Britové jsou velmi skeptičtí ohledně metod onoho přepočítání. Pro Camerona, který bude v pondělí podroben tvrdé parlamentní kritice, pokud ustoupí, je tu ještě problém xenofobní strany UKIP a doplňovacích parlamentních voleb v Rochestru 20. listopadu, kde by na pozadí tzv. „vydírání Bruselem“ mohla strana třeba i vyhrát. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.