Jan Urbach: Němci tlačí proti polské jaderné elektrárně

15.12.2022 19:53 | Komentář

Podle německých sdělovacích prostředků spolkové země Braniborsko, Sasko a Meklenbursko-Přední Pomořansko jsou proti výstavbě a provozu první polské jaderné elektrárny. V rámci přeshraničního posuzování vlivů na životní prostředí se proti jaderné elektrárně postavily všechny tři spolkové země.

Jan Urbach: Němci tlačí proti polské jaderné elektrárně
Foto: pixabay.com
Popisek: Energie - ilustrační foto

Jak uvedlo ministerstvo životního prostředí Braniborska, argumentují, že na pozadí ničivých jaderných havárií v Černobylu a Fukušimě by v zájmu obyvatel a životního prostředí všech pobaltských zemí měly být oputěny plány na další využití jaderné energie.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Koncem října oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki rozhodnutí postavit první jadernou elektrárnu Patnow. Informoval, že dodavatelem bude americká společnost Westinghouse. Následně Jižní Korea uzavřela smlouvu o spolupráci a podpoře výstavby této jaderné elektrárny. Akcionářem speciální účelové firmy s podílem alespoň 51 % mají být Polské jaderné elektrárny, ve kterých stát drží 100 procent.

V listopadu ovšem list Rzeczpospolita napsal, že mezi Polskem a americkým dodavatelem technologií Westinghouse panují názorové rozdíly ohledně jeho kapitálové účasti ve firmě, která má jadernou elektrárnu stavět. „Očekávali jsme, že Američané budou držet až 49 procent akcií ve společnosti. Američané však chtějí přispívat mnohem méně,“ citoval list svůj zdroj, podle kterého Westinghouse nabídl pouze 10 procent.

Výstavba jaderné elektrárny je pro Polsko a jeho energetické možnosti zásadní, protože dosud byla energetika tradičně založena na těžbě a využití uhlí. Varšava však je nyní nucena od jeho těžby upustit, aby dostála požadavkům Bruselu na uhlíkovou neutralitu. Německé požadavky by tedy vážně ohrozily polské hospodářství.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …