Jan Urbach: Německo nebere Turecko jako důvěryhodného partnera

06.12.2015 21:40

Německo Turecku nedůvěřuje a bude cenzurovat výzvědné informace, které získá v rámci zapojení do koalice proti Islámskému státu. Píše o tom "Der Spiegel". Němečtí vojáci se prý obávají, že Turecko, jinak spojenec v NATO, bude informace zneužívat pro útoky na kurdské pozice. „Příčinou je dvojitá hra, kterou Turecko vede v boji s Islámským státem", píše Spiegel.

Jan Urbach: Německo nebere Turecko jako důvěryhodného partnera
Foto: M.Kutilová
Popisek: V místech bojů s IS

V pátek německý Spolkový sněm schválil německé nasazení v boji proti teroristům z Islámského státu. Nasazeno by mělo být 1200 vojáků Bundeswehru a na základnu NATO Incirlik v Turecku budou vyslána výzvědná letadla Tornádo.

Německo ale prý nechce, aby byla nasazována nad oblastmi působení Kurdů. Pokud by však přesto o pozicích Kurdů byly informace získány, nebudou turecké armádě předány, uvádí Spiegel. Turecko zneužívá boje proti Islámskému státu k útokům na Kurdy na území Sýrie a Iráku. Ti jsou přitom významnou pozemní silou bojující proti islamistickým teroristům.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…