Jan Urbach: Szijjártó varuje před opakováním migrace roku 2015

06.09.2021 7:37 | Komentář

Při „vážné a chvílemi těžké“ debatě o situaci v Afghánistánu se bruselské instituce a některé členské státy na pátečním setkání vrátily na „cestu 2015“ v řešení migrace, uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Jan Urbach: Szijjártó varuje před opakováním migrace roku 2015
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Při hodnocení neformálního setkání ministrů zahraničí EU na zámku Brdo poblíž Kranu ve Slovinsku, Szijjártó obvinil vedoucí představitele EU z „návratu na cestu roku 2015, přestože se neustále mluví o tom, že se chyby migrační krize z roku 2015 nebudou opakovat.

Ministři na schůzce také jednali o výzvě Talibanu, aby umožnil volný průchod těm, kteří chtějí zemi opustit. Szijjártó trval na tom, že to by bylo ve skutečnosti „pozvánkou pro každého, kdo chce odejít z Afghánistánu“. Varoval, že se jedná o „velmi nebezpečnou a nezodpovědnou pozici“, přičemž tvrdil, že by to mohlo vyvolat další vlnu masové migrace.

Poukázal na fakt, že polovina z 39 milionů obyvatel Afghánistánu žila z humanitární pomoci ještě před převzetím moci Talibánem. V zemi je také nejméně 4 milióny vnitřních uprchlíků. Afghánistán je „jedním z ohnisek terorismu“, řekl Szijjártó a dodal, že exodus Afghánců by „mohl poskytnout příležitost stovkám nebo tisícům teroristů přijít do Evropy“.

Maďarský ministr Szijjártó dodal, že Česká republika, Polsko, Chorvatsko a Maďarsko „poměrně silně argumentovaly proti migraci“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …