Jan Ziegler: Jan Hus - Cikáni jsou plémě nečisté, mravů hanebných, práce se štítící...

30.09.2011 13:40

Na několika webových diskusích jsem našel údajnou stať z Husova česky psaného spisku "O pražském lidu" z roku 1409, ve které se prý píše: „Cikáni jsou plémě nečisté, mravů hanebných, práce se štítící, druh druha okrádající a Boha neuznávající.“

Jan Ziegler: Jan Hus - Cikáni jsou plémě nečisté, mravů hanebných, práce se štítící...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové u voleb

Nemohu to nikde v seriozních pramenech najít, a tak mistr Jan Hus alespoň nebude vylučován romskými aktivisty z české kultury, jako se mělo stát kocouru Mikešovi. Ovšem jiné a věrohodně dochované zápisy jsou o cikánech v podobném duchu.

Romové neboli cikáni asi přišli na české území ve větším počtu po roce 1242, kdy sloužili jako vyzvědači tatarským nájezdníkům a píše se o nich v Dalimilově kronice.

Další zápis je z roku je z popravčí knihy Pánů z Rožmberka z roku 1399, kde se píše o černém cikánu, který byl Ondřejův pacholek. Je tedy patrné, že za Husova života cikáni v Čechách žili a můžeme se domnívat, že jim mistr Jan nemusel být, tak jako jeho vrstevníci, nakloněn. Stačí si přečíst zápis ve Starých letopisech českých z roku 1416, který je ovšem velmi výstižný: „Toho roku se po české zemi toulali cikáni a okrádali lidi."

Ve své knize o českých městech se pak spisovatel Zikmund Winter věnuje v kapitole o chudině a tuláctvu také cikánům a píše, že byli něco mezi tuláky a škůdci. Obecně se v té době o cikánech píše, že žebrali a kradli.

Takže to pro Jan Husa to dopadne dobře, zato Staré letopisy české a kniha Zikmunda Wintra to mají nahnuté. Až si jich všimnou romští aktivisté s pseudohumanistickými spřízněnci, jistě vznikne komise pro správné multi kulti pojetí české historie a vše co se jí bude protivit, zmizí do stoupy. Staré pověsti české přežijí za podmínky, že budou doplněny o důležitou postavu praotce Roma, na kterou Alois Jirásek jaksi nedopatřením zapomněl.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…