Jan Ziegler: Neostalinisté opět lžou a vládnou v Rusku

11.03.2015 19:46

V Rusku se znovu prosazuje komunistické vidění jeho minulosti. Dokazuje to popírání bolševických zločinů v gulazích a odporné zlehčování ruské rudé okupace v neruských zemích bývalého Sovětského svazu.

Jan Ziegler: Neostalinisté opět lžou a vládnou v Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Kdyby tak Německo rázně změnilo expozici například v Buchenwaldu, odstranilo všechny připomínky na oběti nacismu a řeklo, že to vlastně byl převýchovný tábor pro kriminálníky, zvedla by se masivní vlna oprávněných protestů. Přitom ruské gulagy byly takovými staršími sourozenci německých koncentráků a sám Adolf Hitler prohlásil, že gulagy byly pro jeho lágry vzorem.

Někteří lidé zažili na vlastní kůži obě tato zařízení, protože v roce 1939 po podepsání paktu Molotov-Ribbentrop Stalinův Sovětský svaz vydal Hitlerově Třetí říši německé komunisty, které předtím věznil ve svých táborech. Jednou z nich byla i Margarete-Buber Neumannová, která vyřkla jasný ortel v neprospěch Ruska: „Proti Stalinovým gulagům je koncentrák Ravensbrück zotavovnou.“ Její vzpomínky vydalo pod názvem Zajatkyní Stalina a Hitlera s podtitulem Svět v temnotě brněnské nakladatelství Barrister&Principal.

Jenomže jediné ruské muzeum gulagu v Permu je nyní důkazem toho, že v Rusku se dostala k moci neostalinistická banda, která se snaží zamlčovat Stalinovy komunistické zločiny proti lidskosti. A tak z muzejních expozic zmizely na příkaz místních úřadů všechny připomínky o politických vězních a jejich boji proti sovětskému teroristickému systému. A muzeum je předváděno jako vězení pro obyčejné kriminálníky. To je jeden z pádných důkazů toho, že současné putinovské Rusko má k Sovětskému svazu hodně blízko. Rusům je ovšem třeba dát najevo, že takové falšování a zamlčování historie nepřijatelné a účinek těchto lží bude pro ně akorát tak opačný.

Dalším důkazem přibližování Ruska stalinistické a komunistické éře je videoklip, který oslavuje ruský komunistický imperialismus za pomocí hnusných rudých lží. Myslím si, že Němci by se rovněž mohli inspirovat. Náměty by mohly být třeba takové, Jsem německý okupant a Polsku pomohl k masivnímu rozvoji chemického průmyslu, Jsem německý okupant a Češi točili za Protektorátu vynikající filmy.

Naštěstí Ukrajina vyrazila do rázného protiútoku a výsledkem je vynikající klip Jsem ruský okupant a seju jen bolest a nenávist. To je svatá pravda. Stačí si připomenout například osudy Pobaltí. Výsledkem roční ruské okupace Litvy, Lotyšska a Estonska v letech 1940-41 bylo 170 tisíc komunisty zvražděných lidí, a také prudký pokles průmyslové výroby i zemědělské produkce. Pobalťanům se za ruské nadvlády razantně snížila životní úroveň, obchody dříve plné zboží začaly být prázdné a objevily se pro socialismus typické fronty. I když za nedostatek zboží v Pobaltí mohly i komunistické špičky z jiných míst Sovětského svazu, které zde skupovaly to, co u nich doma kvůli předchozí komunistické devastaci už nebylo k dostání.

Každopádně tak Rusové dokazují, že se dědictví sovětské éry stále nezbavili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…