Jan Ziegler: Soud rozhodl. Zakázat ubytování Rusům bylo právem majitele

05.11.2016 17:32

Ten článek v dnešní MF DNES mě potěšil. Ostravský krajský soud rozhodl, že majitel hotelu Brioni Tomáš Krčmář nikoho nediskriminoval, když nechtěl ubytovat ruské turisty kvůli okupaci Krymu. A zdůvodnil to precizně.

Jan Ziegler: Soud rozhodl. Zakázat ubytování Rusům bylo právem majitele
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Pan Krčmář v roce 2014 odmítl ve svém hotelu v proslulé Stodolní ulici ruskou klientelu kvůli okupaci a anexi Krymu. Pak svůj zákaz upřesnil, Rusové, kteří odsoudí anexi tohoto poloostrova, budou mít do jeho hotelů přístup. České obchodní inspekci se to nelíbilo a firmě Golden Gastro Service, kterou ostravský hoteliér vede, dala pokutu kvůli údajné diskriminaci 50 tisíc korun. Nyní soud rozhodl, že tento trest neplatí a zdůvodnil to velmi moudře. Zákon nezná diskriminaci kvůli státnímu občanství, takže k ničemu takovému nedošlo. To je pravdou, zákaz se nevztahoval na Rusy, ale jen na ty, kteří schvalují okupaci a anexi území cizí země. Právo porušeno nebylo.

Podívejme se na tento čin i z jiného úhlu pohledu. Je listopad 1938 a do anglického Yorku dorazí německý turista, kterého tamní hoteliér odmítne ubytovat kvůli tomu, že Němci před dvěma měsíci anektovali a okupovali československé pohraničí. To bychom byli nadšeni a chválili ho za tento úžasný čin. A Tomáš Krčmář jednal úplně stejně, proto si zaslouží poděkování a uznání. Jsem také rád, že většina ohlasů, které dostal z České republiky i z ciziny, byla pozitivní. Z morálního hlediska byl jeho čin zcela v pořádku.

Je také právem hoteliéra ubytovat si koho chce, a pokud někoho odmítne, pak k tomu má jistě důvody. Cením si také jeho upřímnosti, protože to šlo udělat jednodušeji a bez problémů. Ruským návštěvníkům by se řeklo, je nám líto, máme obsazeno. A přes to nejede vlak.

Pamatuji si, že při exkurzi se střední školou do Ostravy na začátku osmdesátých let jsme v tomto hotelu spali. Tenkrát za komunistů byla Stodolní hnusnou tmavou zanedbanou ulicí a tuctový hotel s WC a sprchami na chodbě a s oprýskanou fasádou se jmenoval Odra. Dnešní Brioni je velmi slušné ubytovací zařízení pozitivně hodnocené i nezávislými odborníky z oboru. A Stodolní je nádherným místem plným života.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…