Jan Ziegler: Vyhraje Ježíšek nad Santou? Záleží na nás

09.12.2016 9:23

Hnutí Zachraňte Ježíška brání tradiční české Vánoce proti amerikanizaci. Přežili jsme Dědu Mráze, přežijeme i Santa Clause! Jak? Návod na úspěch dává výstava Krása Betlémů v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Jan Ziegler: Vyhraje Ježíšek nad Santou? Záleží na nás
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tato aktivita je úspěšná a na Facebooku má už přes 55 tisíc příznivců a stejnojmennou petici už podepsalo přes 18 tisíc lidí. „Štve mě, když už od listopadu je to v obchodech a před obchody samý Santa se soby. Máme své vlastní vánoční tradice, kterých bychom se měli držet,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský, který patří k zakladatelům hnutí Zachraňte Ježíška.

Je fakt, že takový Děda Mráz importovaný k nám ze sovětského Ruska byl těžším soupeřem českých Vánoc než Santa. Jeho kult tady byl prakticky násilím a ideologicky šířen komunistickými papaláši. A když někdo nepřišel na besedu s tímto dědkem, tak se třeba nedostal na střední nebo vysokou školu. Účast na takových akcích byla tzv. dobrovolně povinná. Korunu servility nasadil v roce 1952 při vánočním projevu v rádiu tehdejší předseda vlády Antonín Zápotocký, který prohlásil, že Ježíšek již zestárl, narostly mu vousy a změnil se v Dědu Mráze. Nutno ocenit, že současní politici vůči Santovi tak podlézaví nejsou. Ovšem on zase dominuje reklamám včetně těch televizních a figury v červených pláštích a červených čepicích ovládly pomalu každé nákupní centrum.

Santa na to nejde přes ideologii, ale přes komerci a umí to dobře. Avšak žijeme ve svobodné společnosti a tak s ním nemůžeme bojovat zákazy a příkazy. Jediným řešením je lepší nabídka. Dobrou práci odvádí hnutí Zachraňte Ježíška, které upozorňuje na tradici českých Vánoc. A jelikož náš Ježíšek nosí vánoční dárky, tak i tato aktivita se rozhodla obdarovat bližní, konkrétně nemocné děti na brněnské onkologii.

Velkým přínosem je také výstava Jihočeského muzea Krása betlémů, kterou pořádá Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích a trvá až do 8. ledna. K vidění je asi dvacítka betlémů a předváděny jsou i české vánoční tradice, jako třeba výroba vánočních ozdob a figurek do Betléma, pečení cukroví a další. Její návštěva určitě stojí za to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…