Jaroslav Hanák: Čínský prezident patří mezi nejvýznamnější osobnosti světa. Překvapila mě běžná lidskost

31.03.2016 18:36

Tři otázky pro prezidenta Svazu průmyslu a dopraby ČR Jaroslava Hanáka k návštěvě čínského prezidenta:

Jaroslav Hanák: Čínský prezident patří mezi nejvýznamnější osobnosti světa. Překvapila mě běžná lidskost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Prezident SP ČR shrnuje své dojmy ze státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

V uplynulých dnech jste na Pražském hradě, na byznysovém fóru na Žofíně i při setkání premiéra Bohuslava Sobotky s čínským prezidentem byl osobně svědkem všeho důležitého, co se kolem jeho návštěvy v ČR odehrálo. Co tato návštěva může přinést Česku a jeho průmyslu zvlášť?

Na úvod je potřeba říct, že to byla mimořádná návštěva. Čínský prezident patří mezi nejvýznamnější osobnosti světa, Čína je druhá největší ekonomika s ambicemi stát se jednou první. Netvrdil bych ale, že jsme svědky zásadní změny orientace našeho zahraničního obchodu – jsme součástí Evropské unie, která je základem našich obchodních vztahů, směřuje do ní přes 80 procent našeho vývozu. Takže bych návštěvu a podpisy dohod vnímal spíše jako postupný návrat k dřívější ekonomické spolupráci s Čínou. Máme v ní obrovskou tradici, která byla přerušena, ale za časů vlády Petra Nečase se pozvolna začala vracet. Takže je to velmi dobrý restart. S hodnocením ale počkejme, až se projeví v reálném byznysu a životě. Víme, že Jižní Korea, Tchaj-wan a jiné země u nás investují mnohem více. Souhlasím s ministrem financí Andrejem Babišem – teprve až se to projeví v průmyslu, v zaměstnanosti, v přidané hodnotě a hlavně v exportu, tak to teprve bude ta skvělá zpráva s vykřičníkem.

Na jaké silné zážitky a zajímavé postřehy z oficiálních akcí spojených s návštěvou čínského prezidenta budete vzpomínat? Jaké postřehy jste si z nich odnesl?

Na to, že je to jeden z nejvýznamnějších mužů světa a jeho delegace byla složena z vrcholových politických i ekonomických špiček, tak mě překvapila jejich běžná lidskost. Při jednání nebyla vidět povýšenost, to je třeba vysoce ocenit. Seděl jsem vedle čínské velvyslankyně a také ona byla překvapena vysokou vstřícností čínských politiků a jejich přátelským přístupem. Všichni se chovali jako rovný k rovnému, měl jsem z toho dobrý pocit. Žádnou podlézavost, o které se v médiích píše, jsem nezaznamenal.

Byl jste mezi vybranými hosty na obědě čínské delegace s premiérem a na večeři s prezidentem? Co se podávalo k jídlu?

Byla to kvalitní klasická česká kuchyně. Nedomnívám se, že by se připravovalo nějaké speciální menu, které by se podbízelo čínským hostům. Přesto jim hodně chutnalo.

V závěru návštěvy čínského prezidenta jste za SP ČR podepsal smlouvu o spolupráci s čínskou skupinou ZhongDe Metal Group. Co si od podpisu slibujete a co může spolupráce přinést členským firmám?

Jsem velmi rád, že se na nás reprezentace této skupiny a stodesetimilionového regionu Guangdong obrátily. Obory hutnictví, odsiřování, čistá ekologie a všechno, co s tím souvisí včetně odpadů, to vše umíme velmi dobře, takže je to pro nás výzva. Jak se posuneme dál a jak spolupráce bude pokračovat, uvidíme při návštěvě naší delegace v červnu při návštěvě téměř sedmimilionového města Jieyang. Až tam uvidíme na vlastní oči to, co je zatím jen na papíře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…