Jaroslav Šebek: Nediskutujme jen o vulgarismech

08.11.2014 13:41

Jsem stále, byť asi zbytečně a staromódně přesvědčen, že ke slušnému vychování potomků patří i minimalizace používání vulgárních výrazů. Z médií už jsem zvyklý na ledasco. Nečekal jsem rozhodně, že mě sprška vulgarismů zasáhne i z publicistické relace veřejnoprávního rozhlasu, navíc v zavedeném pořadu, kde glosuje aktuální témata přímo hlava našeho státu.

Jaroslav Šebek: Nediskutujme jen o vulgarismech
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

Vzhledem k účinku na dítka školou povinná je dobře, že se proti nejnovějšímu způsobu prezidentské komunikace s veřejností ohradil vedle řady politiků i ministr školství Marcel Chládek. Především jako rodič oceňuji i symbolické občanské gesto, s jakým reagoval ředitel pardubického gymnázia Marek Výborný. Úpadek politického slovníku však určitě není jen záležitostí prezidenta, neboť výrazivo zřetelně zhrublo v poslední době i u dalších činitelů.

Zároveň jsem však toho názoru, že by diskuse nad formou vyjádření neměla zastínit mnohem důležitější téma, a totiž obsah slov. Vedle tolik diskutované návštěvy Číny si stačí připomenout, jak se prezident Zeman kriticky vyjádřil k protiputinovské opozici, včetně oné punkové kapely, jejichž název a správná translace do češtiny byla v těchto dnech tak přetřásána.

Vůbec se mi přitom nelíbí způsob protestu, jak ho členky skupiny prezentovaly v pravoslavném chrámu. Jejich blasfemické provokativní vystoupení však mělo být ohodnoceno mnohem mírněji než dvěma lety nepodmíněného vězení. Exemplární trest byl výstrahou pro další Putinovy odpůrce. 

Problémů se kolem prezidenta za poslední týdny zřetězilo dost. V uších mi přitom znějí slova z jeho inauguračního projevu o tom, že chce být prezidentem všech občanů a o tom, že chce uklidnit a stabilizovat politickou scénu. I nynější debaty nejen kolem Zemanovy rétoriky ukazují, že se ve společnosti nepodařilo příliš zarovnat velké názorové příkopy a prezident má potřebu se neustále vymezovat vůči svým oponentům.

První muž státu by však měl věnovat velkou energii nejen na tyto půtky a ekonomickou diplomacii, ale z Hradčan by měl mnohem častěji znít také hlas, jenž by se věnoval i stmelujícím obecným hodnotám, které nakonec ovlivní i adorovaný hospodářský růst.

Myslím si také, že reakce na prezidentova vystoupení by neměla skončit jen u pár vtípků na sociálních sítích, ale měla by ústit také ke smysluplné diskusi nejen o roli hlavy státu v české společnosti, ale i o stavu a úrovni naší demokracie či o posílení významu občanské společnosti, která by alespoň o kousek posunula dopředu snahy o kultivaci zdejší politiky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…