Jiří Baťa: Úmrtnost v období koronaviru aneb Ať žijí nebožtíci (sorry jako)

18.01.2021 12:52

Denně se na internetových stránkách dovídáme statistiku o vývoji pandemie Covidu-19, tj. kolik bylo v ten den nově nakažených, uzdravených (čím a jak?), hospitalizovaných a v neposlední řadě také počet zemřelých. Právě ta statistika v případě zemřelých je poněkud zavádějící.

Jiří Baťa: Úmrtnost v období koronaviru aneb Ať žijí nebožtíci (sorry jako)
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Podle souhrnné statistiky od března 2020 do zhruba 10. ledna 2021 zemřelo v ČR něco málo přes čtrnáct tisíc občanů. Z tohoto počtu zemřelých však není zřejmé
a) zda to byla úmrtí jednoznačně v důsledku virového onemocnění Covidem-19,
b) zda to byla úmrtí s podporou Covidu-19, protože občan trpěl nějakou vážnou chorobou,
c) zda se jednalo o úmrtí lidí kategorie senioři, nebo
d) to byli také mladí lidé, v jakém věku a jaká byla přímá příčina jejich úmrtí.

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí

Jinými slovy, statistika úmrtí není blíže konkretizována, což vyvolává pochybnosti, že jen na Covid-19 zemřelo v ČR denně v průměru 150 lidí. Při počtu celkem 14 000 úmrtní „údajně“ na Covid-19, jak se konstatuje, vychází denní průměr těchto úmrtí na 38 osob. Je to moc, nebo málo? Zajímavé by proto bylo srovnání, kolik lidi zemře (zemřelo) denně na klasickou chřipku.

Podle oficiální statistiky v České republice zemře ročně celkem v průměru 113 500 občanů ze všech možných důvodů (nemoc, dopravní nehody, sebevraždy, vraždy, přirozená smrt, úmrtí dětí atd.), což činí denní průměr zhruba 311 zemřelých osob. Zdá se tedy dost nepravděpodobné, že by jen na Covid-19 zemřelo více než 14 000 lidí za deset měsíců, kteří jsou prý s velkými problémy pohřbíváni.

Proto podobně zavádějící statistika je v případě pohřbu a zpopelňování zemřelých. V ČR existuje 27 krematorií, která jsou (podle velikosti) schopna za den zpopelnit v průměru 8 až 10 zemřelých, což vynásobeno 27 je v průměru zhruba 240 pohřbů za den. Pokud informace v tisku či TV konstatují, že některá krematoria „nestíhají“, nestačí kapacita chladících boxů apod., pak je s podivem, že při průměrném úmrtí zhruba 150 zemřelých denně není 27 krematorií schopno tento počet zemřelých zpopelnit, přičemž nelze vyloučit, že všech těch 150 lidí zemřelo výlučně na následky Covidu-19 (což lze předpokládat), pak ne všichni nebožtíci museli či musí být nutně zpopelněni a jsou ukládáni do hrobu. Ostatně podle vyjádření jednoho ředitele Pohřební služby je „jen“ zhruba 40 procent zemřelých s Covidem-19. Co těch zbylých 60 procent? Jsou započítání mezi oběti Covidu-19, nebo jsou to „ostatní“ úmrtí „všeho druhu“ bez vlivu Covidu-19?

Takže se naskýtá otázka, jak je možné, že pohřební služby „nestíhají“ pohřbívat zhruba 150 (údajně na Covid-19) zemřelých denně (pokud je to pravda?), když oficiální statistika říká, že za rok zemře v ČR asi 113 500 lidí, což činí denní průměr 311 zemřelých, a ty pohřební služby zvládají pohřbívat? Kdo nám tedy věší bulíky na nos?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …