Jiří Deml, Lukáš Kovanda: Sebere sílící koruně v nadcházejícím týdnu dech Řecko?

08.06.2015 7:33

Očekávání bohatého týdne na kurzotvorné zprávy i volatilitu se naplnilo. Měnový trh prožil jeden ze svých více rozkolísaných týdnů a nebyla to jen ekonomická data, která udávala trhu dynamiku, ale také vyjádření některých představitelů.

Jiří Deml, Lukáš Kovanda: Sebere sílící koruně v nadcházejícím týdnu dech Řecko?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Konkrétně to byl guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi a jeho zvýšené očekávání vyšší inflace v Evropě koncem tohoto roku, které odstartovala výprodej na dluhopisovém trhu.  Pohyb byl tak zásadní, že dodal euru novou vlnu zájmu a nákupů a současně spustil vlnu uzavírání dlouhých pozic na americkém dolaru. Euro se tak skokově posunulo z pondělního minima 1,0887 EURUSD až na své maximum z konce tohoto týdne 1,1380 EURUSD.

Situace v Řecku, kde se objevily během týdne naděje na rychlou dohodu, přidávaly do pohybu eura sílu, která dolarové býky překvapila. S rozkolísaností trhu ale šly ruku v ruce obraty na zprávách, které se Řecka týkají. Při pátečním obchodování euro sestoupilo ze svých výšin nejen na klasické korekci růstu, ale zejména na nové informaci o odložení splátky Měnovému fondu ze strany Řecka, respektive záměru spojit veškeré červnové splátky do jedné a tu odeslat až na konci měsíce. Situace se tak na politické scéně o něco zkomplikovala a americký dolar opět posílil.

Ve 14:30 v pátek byl zveřejněn důležitý údaj týdne a to tvorba pracovních míst v USA. Trh byl připraven na silném čísle hrát myšlenku zvýšení sazeb v září. Tento scénář se nakonec potvrdil a americká tvorba pracovních míst předčila očekávání trhu.  Reakce na dolaru byla ve znamení tohoto týdne a dolar skokově posílil o procento, což je na vývoj na hlavním měnovém páru EURUSD silný pohyb. Eurodolar se tak po datech obchoduje nad úrovní 1,1100 a odmazává podstatnou část týdenních ztrát.

Výhled na nadcházející týden se tak ponese v duchu Řecka. Investoři budou vstřebávat dozvuky uplynulého týdne a rozdílnost zpráv. Lze očekávat, že dnešní silná data převáží ostatní a myšlenka zvýšení sazeb v září bude na trhu rezonovat. To by mělo dolar podporovat se vstupem do nadcházejícího týdne a zároveň oslabuje dopad vyjádření MMF, aby americký Fed počkal se zvýšením sazeb až na příští rok, což myšlenku silného dolaru poněkud podkopalo.

Na koruně se toho v uplynulém týdnu příliš zásadního neodehrálo. Guvernér ČNB Miroslav Singer potvrdil v rámci svého vystoupení v Rusku odhodlání kotvit kurz koruny proti euru do druhé poloviny roku 2016. Koruna se tak držela v mírně slabším módu do pátečního dne, kdy posílila k 27,40 EURCZK ze svých týdenních minim 27,48 EURCZK. Zde platí, že na trh má vliv přicházející objednávky, ale koruna si drží úzký koridor.

Vývoj koruny vůči dolaru byl o poznání zajímavější. Ruku v ruce s vývojem na hlavním měnovým páru EURUSD se koruna posunula k měsíčnímu maximu 24,198 USDCZK a těžila ze síly eura. Další vývoj zde kromě dat z amerického trhu práce udá vývoj situace kolem Řecka.

Co může hýbat nejen korunou v nadcházejícím týdnu?

Česká republika

V pondělí Český statistický úřad zveřejní dubnové údaje za zahraniční obchod, průmysl a stavebnictví. Přebytek bilance zahraničního obchodu klesne podle odhadů Roklenu z dubnové hodnoty přesahující 19 miliard korun na 12,6 miliardy korun. Průmysl by měl růst tempem 5,2 procenta.

Úřad práce publikuje v pondělí také květnovou míru nezaměstnanosti. Podle odhadu Roklenu dosáhla úrovně 6,4 procenta.

V úterý zveřejní statistici květnovou míru inflace. Podle odhadů Roklenu její tempo meziměsíčně nepatrně zvolní na 0,4 procenta.

Česká národní banka zveřejní v pátek údaje o platební bilanci v prvním kvartále letošního roku.

Eurozóna

V Německu budou v pondělí zveřejněny údaje za dubnovou průmyslovou výrobu a za dubnový zahraniční obchod země. V pátek bude zveřejněna dubnová průmyslová produkce v zemích eurozóny.

USA

Ve Spojených státech budou ve čtvrtek publikována data za květnové maloobchodní tržby. Meziměsíčně by si podle konsensu trhu měly polepšit o 0,8 procenta při započítání motoristického segmentu a o 0,7 procenta bez jeho zahrnutí.

Ve čtvrtek také budou zveřejněny zpřesňující údaje ke květnové míře nezaměstnanosti.

Michiganská univerzita zveřejní v pátek červnovou hodnotu spotřebitelské důvěry. Index by měl podle konsensu trhu stoupnout na 91,5 bodu.

Autoři jsou ekonomové Roklen24

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.