Jiří Kuchynka: Velká říjnová autobusová kontrarevoluce

30.09.2016 11:19

Není v této zemi v podstatě nikdo, kdo by nezaznamenal dohodu ze dne 5. 9. 2016 uzavřenou mezi Vládou ČR, kraji, zaměstnavateli a odbory, která dává právní nástroj, jak zvýšit životní úroveň řidiček a řidičů autobusů. Ti jako jediní dopláceli na veřejné soutěže, jejichž hlavním kritériem byla nejnižší cena. Jde o dohodu, která zachránila, nebo spíše zabránila, personálnímu umírání ve veřejné autobusové dopravě.

Jiří Kuchynka: Velká říjnová autobusová kontrarevoluce
Foto: mhdvmb.wz.cz
Popisek: Autobusová doprava - ilustrační foto

Ústecký kraj si vůči odborům bohužel počíná vyhýbavě, tak jako mnohokrát v minulosti a toto počínání nás vede k závěrům, že současní představitelé tohoto kraje řidičům nic přidávat nebudou, jelikož oni mají již uzavřené obchodní smlouvy s dopravci na dalších osm let. Vzhledem k tomu, že to byl právě Ústecký kraj, který v roce 2014 bezohlednými a nepromyšlenými soutěžemi pouze a jenom na cenu, akceleroval akci Jablonecký výzva, jsme vůči počínání tohoto kraje obzvlášť senzitivní.  Je pro nás s velkým podivem a nepochopením, že tento hrubý nezájem pochází od stranických příslušníků KSČM, kteří mají ochranu a zlepšování života pracujících lidí historicky ve svém programu.

Jsme rozhořčeni a zklamáni, neboť toto je kraj, kde jsme naopak očekávali velkou vstřícnost a ne vyhlašování prakticky otevřeného nepřátelství. Jakmile jsme se tuto zprávu dozvěděli, tak jsme oslovili pana poslance Jaroslava Foldynu, kterého vnímáme jako velmi výrazného kandidáta na post hejtmana v Ústeckém kraji a chtěli jsme znát jeho názor na daný problém. S panem Foldynou jsme se sešli v Poslanecké sněmovně PČR v Praze dne 15. 9. 2016, kde nám na společném jednání deklaroval velké odhodlání řešit okamžitě, a to ve spolupráci s Asociací krajů ČR, problém historického zvýšení příjmů řidičů a řidiček autobusů. Naše žádosti o setkání s panem hejtmanem Bubeníčkem byly jeho sekretariátem po opakovaných urgencích odmítnuty a pan radní Komínek nám nabídl termín schůzky až v období těsně před volbami, kdy bychom s jeho názory již nemohli nic dělat. Na dnešní tiskové konferenci chceme veřejně upozornit na to, jakými velkými politickými pokrytci jsou představitelé krajského vedení KSČM.

Jak v uvozovkách silné je jejich odhodlání bojovat za práva pracujících lidí a že jejich hlavním cílem je mít svou krajskou dopravu lacinou, a to klidně i s vědomím toho, že veškerá tato laciná doprava je možná jen díky opravdu nízkým mzdám řidičů a řidiček autobusů. Jelikož nám na vyřešení našeho problému, a to jak personálního, tak finančního, nezbývá moc času, tak jsme velmi vděčni za jasnou a srozumitelnou pomoc pana poslance Jaroslava Foldyny. Dále chceme upozornit na to, že pokud by uzavřenou dohodu ohledně navýšení mezd řidičů a řidiček autobusů chtěl některý z krajů blokovat, jsme i nadále ve stávkové pohotovosti na té nejvyšší úrovni. Chceme zabránit zhroucení dopravy v této zemi, která se zmítá v katastrofálním stavu způsobeným jak nedostatkem řidičů, tak jejich nehoráznými mzdami. Zcela otevřeně a důrazně říkáme, že peníze vyjednané s vládou si vzít nenecháme a neodradí nás od toho ani arogantní chování představitelů Ústeckého kraje. Nedovolíme, aby zrovna v tomto kraji, ve kterém se děje bezskrupulózní šikana řidičů v podobě tisíců kontrol ročně za věci, které mnohdy ani sami řidiči neovlivní, ještě přišli o peníze, které jim náleží! Již v této chvíli jsou z oblasti Ústeckého kraje podepsány stávkové archy s většinovou účastí a absolutní odhodlaností zastavit kola v případě této zvůle ze strany představitelů KSČM.

Z této tiskové konference odvezu do Prahy velmi důrazný dopis předsedovi KSČM, panu Vojtěchu Filipovi, abych ho s děním v Ústeckém kraji obeznámil a rád bych znal jeho názor na tuto velmi paradoxní situaci.

Autor je předseda ZO OSD Jablonec nad Nisou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…