Jiří Paroubek: Cesta ke zlepšení pozice ČSSD

12.03.2020 16:26

Výjimečné výsledky průzkumů veřejného mínění agentury CVVM většinou dávají ČSSD do pozice strany, která je bezpečně mimo pásmo „sestupu“ ohraničené 5% volebního výsledku. Je to setrvale prakticky jediná agentura, která takto pozici ČSSD hodnotí. Je to krátce řečeno šídítko.

Jiří Paroubek: Cesta ke zlepšení pozice ČSSD
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mnohem blíže skutečné pozici ČSSD jsou průzkumy agentur Kantar CZ a STEM. Poslední průzkum agentury STEM uvádí, že by ČSSD získala v případě, že by volby do sněmovny proběhly v lednu t. r. 5,5% hlasů. Co je však vážnější, to je, že ČSSD od voleb do Poslanecké sněmovny na podzim roku 2017 podle průzkumu STEM ztrácí voliče. Co je však ještě vážnější, je další zjištění STEM, podle kterého má „poměrně silný vztah ke straně“ (ČSSD) jen 32% (!) respondentů. To je velmi vážný signál. Žádná další parlamentní strana nemá tak nízký podíl potenciálních jistých voličů jako ČSSD. Z toho plyne, že reálný volební výsledek ČSSD by za určitých okolností mohl být hluboko pod 5%. Těmi „okolnostmi“ můžou být např. skandál někoho z ministrů, seriál významných politických chyb apod.

Agentura Kantar CZ, která zveřejnila výsledky svého průzkumu za únor 2020 v těchto dnech, uvádí, že ČSSD by mohla ve volbách do sněmovny získat, pokud by proběhly v únoru, rovněž 5,5% hlasů, jako v případě agentury STEM. Co je však ještě vážnější nežli tato hra malých čísel, je to, že podle agentury Kantar CZ jen 53% voličů ČSSD nezvažuje volbu žádné jiné politické strany. Jen tak pro zajímavost. U KSČM je to 86% "nejvěrnějších" a u hnutí ANO 74%. Z obou průzkumů vyplývá, že pevné voličské jádro ČSSD je prostě slabé, slabší než kdykoliv v minulosti. A zřejmě stále oslabuje. Plných 47% těch, kteří se deklarují jako voliči sociální demokracie, zvažuje volbu jiných stran.

Jaké jsou možnosti? Sociální demokracie musí udělat vše pro to, aby se podíl těch, kteří jsou pevně přesvědčeni o její volbě, podstatně zvýšil. Z průzkumu agentury Kantar CZ vyplývá, že pokud jde o voliče hnutí ANO, tak 26% z nich zvažuje volbu ještě jiné politické strany. A jistá významná část z nich, podle grafického znázornění zhruba pětina, zvažuje volbu ČSSD. Potenciál bývalých voličů ČSSD, dnes deklarujících podporu hnutí ANO je ovšem ještě větší. Nicméně vycházejme z toho, že za určitých okolností by se mohla zhruba 2% přesunout k ČSSD z kádru současných voličů hnutí ANO. Jak se zdá, zhruba 1% by se mohlo přesunout také od Pirátů. Jen tak mimochodem, „pevní voliči“ tvoří jen 46% voličů Pirátské strany. Z toho plyne, že 54% deklarovaných voličů Pirátů, by mohlo za určitých okolností volit někoho jiného, nějakou jinou politickou stranu. Sociální demokracie by se měla zaměřit zejména na tyto voliče. Tedy na nynější voliče hnutí ANO a Pirátů. Jde o to, najít nástroje k přesvědčení části voličů, bývalých voličů ČSSD, k návratu k této straně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…