Jiří Paroubek: Je fotbalová liga regulérní?

20.09.2022 13:29 | Komentář

V předchozím ligovém kole jsem si povšiml rozhořčení olomouckého trenéra Jílka, po zápase s mistrovskou Viktorií Plzeň. Trochu mi to vrtalo hlavou, a protože fotbal vlastně trvale sleduji, ptal jsem se na celý problém, tedy zda Jílkovo rozhořčení je na místě či nikoliv, objektivního fotbalového experta.

Jiří Paroubek: Je fotbalová liga regulérní?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Z televizních záběrů, které byly zveřejněny v televizním pořadu Tiki Taka na O2TV, jsem viděl jen jednu velmi spornou situaci, která ovšem byla rozhodnuta v neprospěch Olomouce penaltou. Další dvě sporné situace, ke kterým prý v zápase došlo (u jedné z nich se naopak olomoučtí dožadovali penalty), byly rozhodnuty ve prospěch Plzně.

Vcelku jsem tedy chápal jemné vyjádření J. Tvrdíka, šéfa Slávie, na twitteru, o kterém psala některá média, že by bylo nejlepší, aby klíčový zápas podzimu Plzeň vs. Slavia, rozhodoval zahraniční rozhodčí.

Předseda komise rozhodčích, Příhoda, se ovšem vyjádřil velmi sebevědomě, že domácí rozhodčí již mají dostatek zkušeností a že tedy mohou s přehledem, možná nejtěžší zápas podzimu, řídit sami, bez zahraniční pomoci.

V neděli nastal zřejmě klíčový ligový zápas podzimu Plzeň – Slavia. Už ve druhé minutě zápasu, se po dlouhém pasu plzeňského brankáře Blažka, dostali do vzájemného souboje plzeňský Mosquera se slávistou Santosem. A došlo k tomu, co se dalo očekávat. Mosquera se dostal před Santose, Santos jej chytil rukou a Mosquera volným pádem v šestnáctce Slávie zařídil pokutový kop pro Plzeň.

Pokud by se na televizní záběry ovšem chtěl podívat někdo objektivní, protože televizní záběry nelžou, musel by vyvodit následující závěr: úplně stejným způsobem, jako byl rukou Santose chycen následně Mosquera, byl předtím chycen Mosquerou Santos. Tímto způsobem se tedy Mosquera před Santose dostal a byl tak blíže k míči. Tedy jinak řečeno, pokud Santosův zákrok byl faul, musel být prakticky stejný zákrok Mosquery také faul. A protože Mosquerův faul byl první, měl se pískat ten první zákrok.

Z tohoto hlediska vidím jako nekorektní, pokud se objevil v deníku Sport malý sloupek pod názvem „Santos Claus“. Spíše by se tam měl objevit sloupek „Mocek (rozhodčí zápasu) Claus“, zesmešňovat hráče Santose, který byl spíše poškozen, není opravdu na místě.

A už se těším na další zápasy Plzně, které budu sledovat také zejména z hlediska přístupu rozhodčích a jejich velkorysosti vůči tomuto klubu.

Rozhodčí Mocek to tedy v zápase Plzeň-Slavia viděl jinak. Jeden faul velkoryse přehlédl a druhý viděl. A protože to zřejmě bylo málo, Santose obratem vyloučil. Takže Slavia nejen, že ve 2.minutě zápasu inkasovala z pokutového kopu, ale současně byla oslabena o jednoho hráče v poli. A to v utkání vyrovnaných soupeřů a při plzeňské strategii uzavřené obrany, prakticky už ve 2. minutě znamenalo konec zápasu.

Ve hře mě pak zaujal ještě jeden moment. Kdy hráč Slávie Olayinka po předchozím hezkém pasu Ševčíka na Tecla a Teclove uličce na Olayinku, útočník Slavie zblízka ve vyložené šanci nastřelil brankáře Plzně a míč se odrazil mimo branku. Rozhodčí však zapískali ofsajd....

I jinak velmi opatrní televizní komentátoři (neviděli vůbec chvat Mosquery na Santose) museli konstatovat, že tento ofsajd nebyl a rozhodčí tedy obral Slavii o roh. A tedy o možnost přímého ohrožení branky Plzně.

Nevím, jakým způsobem probíhají nominace rozhodčích na tyto klíčové zápasy. Ale nominovat rozhodčího s poněkud pošramocenou minulostí tak, jak o ní psala v týdnu bulvární média, je zvláštní. Také asi neprospívá věci, pokud pan Šádek, jakýsi impresário Plzně (šéf a majitel zároveň), je místopředsedou Asociace ligových klubů. Zřejmě je to právě Asociace ligových klubů, kdo má vliv na nominace rozhodčích na jednotlivé zápasy.

Zkrátka pan Šádek je šikovný člověk a je jen otázka, zda není ještě šikovnější, nežli byl někdejší místopředseda fotbalového svazu Berber, který de facto ovládal celý fotbalový svaz. A vlastně celý český fotbal.

Bohužel, na mezinárodním poli Plzeň žádné zázraky zatím nepředvádí. Do základní skupiny Ligy mistrů se dostala přes ázerbájdžánského mistra z Baku, který byl fotbalově výtečný, ale jehož brankář byl o dvě třídy horší nežli brankář Plzně. A poté, co brankář Azerů vyrobil strašlivou minelu, po níž Baku inkasovalo gól, se Plzeň stala pánem zápasu. Do té doby šlapala vodu. A Azerové byli 60 minut zápasu lepší, fotbalovější.

No a v základní skupině Ligy mistrů, to už je herně úplná tragédie. Výprask v Barcelóně. Prohra s Interem Milán, který zdaleka nebyl v optimální sestavě, takže každý bod Plzně i vstřelený gól by překvapil. Jinak řečeno, Plzeň v mezinárodních podmínkách, kde musí spoléhat sama na sebe, už tak skvělá není....

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…