Jiří Paroubek: Radil Němcům, prohráli válku

19.12.2018 19:26

V pondělním článku Jiřího Peheho v Právu se objevuje kompletní sestava vedení ČSSD, jak by podle Peheho (a asi i Práva a možná také podle pana Růžičky z Bison & Rose) mělo po sjezdu ČSSD v březnu 2018 vypadat.

Jiří Paroubek: Radil Němcům, prohráli válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Chtěl bych připomenout panu Pehemu, že on to byl, kdo se od podzimu 2010 snažil, tedy po mém odchodu z funkce předsedy ČSSD, spolu s Právem upevňovat pozici B. Sobotky jako lídra ČSSD. Žádný z lídrů ČSSD před ním neměl tak silnou podporu Práva a jeho redaktorů, jako právě B. Sobotka. A v této institucionální podpoře Práva vynikal právě J. Pehe a A. Mitrofanov. Jak to dopadlo, všichni víme. Politická pozice ČSSD se díky působením dua Sobotka – Chovanec, zcela zhroutila. A dnes můžeme mluvit spíše o pokusech o resuscitaci této strany.

Je potřeba se na věci podívat úplně realisticky. V tomto měsíci dvě renomované agentury pro výzkum veřejného mínění přisoudily ČSSD ve volebním modelu, který zkonstruovaly, 5% podpory voličů. Skoro bych odhadl, že těch 5% podpory je jaksi ze slušnosti a že už to ani tolik nemusí ve skutečnosti být. Prostě sociální demokracie je na rozhraní, nikoli na rozcestí. Pokud spadne v preferencích pod úroveň 5%, tak už se z toho nemusí vůbec dostat. Bude proto velice záležet na tom, kdo na sjezdu obsadí funkce ve vedení strany.

Kritériem Práva a Peheho je zaklínání se blízkostí jejich favoritů evropské politice. Ale která socialistická či sociálně demokratická strana v Evropě může být české soc. dem. dnes opravdu vzorem? Socialistické strany v Evropě nejsou schopny pružně reagovat na společenské změny změnami svého programu. Jsou zapouzdřené, vlastně si přejí být a jsou součástí establishmentu, postrádají nové myšlenky a ztrácejí důvěryhodnost. Až na výjimky nikde po Evropě nevidíte silné lídry.

Představa, že by ve vedení strany byli lidé jako je Petříček, donedávný asistent donedávna neznámého europoslance anebo dva hejtmani, kteří tak úplně nevědí, zda je jejich politika ještě socialistická - Bernard a Netolický - anebo jiná, je děsuplná. Jestliže hlavním kritériem podle Práva má být odpor k M. Zemanovi, maskovaný údajně prozápadní orientací zmíněných tří osob, je to blud.

Představa, že je v situaci, kdy ČSSD má volební elektorát (snad) přesahující mírně 5%, složený převážně z nevoličů Miloše Zemana, je další blud. Prostě s Milošem Zemanem je potřeba vycházet a respektovat ho, už kvůli voličům. To ovšem neznamená, že je potřeba s ním souhlasit ve všem.

Je potřeba si také vynucovat jeho respekt, ale obávám se, že ty tři zmíněné kandidáty Práva do vedení ČSSD on prostě nikdy respektovat nebude. Nejsou to těžké politické váhy. A to nejsou schopni změnit ani tehdy, pokud budou mít funkci místopředsedy. Prostě k Hamáčkovi a Maláčové je potřeba dovolit jiné lidi. Pokud parťákům Netolického a Pocheho nevyhovuje Zimola, je to pro mě nejlepší doporučení pro to, aby se do nového vedení dostal. Stejně tak M. Hašek a další.

Všichni si musí uvědomit kritičnost, mimořádnou vážnost současné situace ČSSD. Pokud strana bude mít v evropských volbách pod 5%, jak to v tuto chvíli vypadá, bude to moc špatné. A záviset to bude do značné míry právě na tom, kdo ji bude po sjezdu ČSSD reprezentovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …