Jiří Paroubek: S podporou sportu už vážně?

03.08.2019 7:32

Když jsem před volbami do sněmovny v roce 2010 přišel s myšlenkou vytvořit pro podporu sportu zvláštní organizační subjekt při Úřadu vlády, který by se časem mohl změnit i v ministerstvo sportu, nenašla tato myšlenka porozumění především u stran pravice. Ty se v zásadě jakékoliv systémovější podpoře sportu bránily a vysmívali, neboť prý sportování je osobní věcí každého. A pokud je to osobní věc, pak tedy jednotlivec – sportovec - musí nést všechny své náklady na takovou činnost.

Jiří Paroubek: S podporou sportu už vážně?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V této rétorice strany české pravice ve sněmovně, a to zejména ODS a TOP 09, a také jejich ideoví spojenci v pravicovém Senátu pokračují dodnes. Přitom každý vyspělý stát podporu sportu uskutečňuje. Nemluvím ani o státech jako je ČLR, kde sport je takovým fenoménem, který má širokou a z našeho hlediska nevídanou přímou podporu státu. Podobně je tomu v Rusku.

Mluvím především o státech Západu, vč. Spojených států. České pravicové vlády tím, že byly ideologicky indoktrinovány, zamezily masivnějšímu financování sportu u nás. A tak prakticky od samotné revoluce nevzniklo v zemi mnoho nových fotbalových či hokejových stadionů, zkrátka velké investice do sportu šly jen výjimečně. A příspěvek státu k výstavbě velkých stadiónů byl malý nebo dokonce žádný.

Sportovní kluby v převážné většině sportovních odvětví v zásadě živoří, a pokud máme na olympiádách a mistrovstvích světa či Evropy, tedy ve světových či evropských soutěžích,úspěchy, je to věcí spíše individuálního nasazení nebo dokonce i sponzoringu rodičů (Ledecká).

V tomto nesystému, který zatím řídí (a špatně řídí) ministerstvo školství, jsou velké problémy s financováním. Byla dokonce léta, kdy ministři školství rozhodli o přesunu peněz v rámci své rozpočtové kapitoly na úkor sportu a ve prospěch školství. Anebo o zrušení už vyhlášeného a schváleného programu (2017). Prostě sport v resortu školství byl jen jakýmsi vedlejším produktem. Spíše zanedbávaným a problematizovaným, než aby to k něčemu opravdu systémově ve sportu pomohlo.

Včera byla ustavena Národní sportovní agentura, o což se zasloužil poslanec hnutí ANO Milan Hnilička a vládní koalice. Přes obstrukce pravice zejména v Senátu, se podařilo novou agenturu, která bude řídit financování sportu konečně ustavit. Již v příštím roce agentura vypíše granty na rok 2021 a začne vyvíjet svou činnost.

Důležité bude také poradenství pro sportovní kluby. Těch je v republice asi sedm a půl tisíce a většina z nich jsou malé organizace, nevybavené k tomu, aby žádaly o granty, což si vyžaduje v první řadě vyplňování poměrně složitých podkladů. Přitom do sportu už nejde nějak málo peněz. V letošním státním rozpočtu je na sport vyčleněno 7 mld. Kč. Zkrátka jsem rád, že po téměř deseti letech dochází k praktickému uplatnění dobré myšlenky, kterou jsem prosazoval. Škoda těch ztracených let pro český sport a jeho rychlejší rozvoj.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.