Jiří Paroubek: Vzrušuje cenzura někoho z českých ústavních činitelů?

02.05.2022 17:58 | Komentář

Někdo z nejvyšších ústavních činitelů se na potlačování svobody slova podílí přímo. Jiní mlčí…

Jiří Paroubek: Vzrušuje cenzura někoho z českých ústavních činitelů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek a Oskar Krejčí

Česká vláda, bez zákonného oprávnění, bez vlastního usnesení, ale i bez ověření skutečností, nechala zakázat některé internetové stránky proto, že tam zaznívaly názory vládě nekonvenující. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
Nejvyšší prokurátor, dříve loajální člen komunistické strany a trestní pilíř minulého režimu – Sříž - vyslal veřejnosti varování, že se v době vojenského konfliktu na Ukrajině smí šířit jen „povolené“ názory. Ty ostatní budou šetřeny jako trestný čin. Konečně se po třiceti letech vrátil k tomu, co ho „soudruzi“ kdysi naučili… A to všechno přesto, že Česká republika s Ruskem ve válce není!

„Vládní“, tedy údajně veřejnoprávní Česká televize (ale také většina mainstreamových médií) prakticky nezveřejňuje jiné, než ty „správné“ názory a nezve do svých diskusních pořadů lidi, u kterých si není jistá, že nebudou opakovat to, co její dramaturgové chtějí, aby bylo řečeno. A tak obrazovku plní lidé typu Pekarové Adamové, Rakušana, Němcové, tedy lidí, kteří říkají přesně to, co jim před tím z obrazovky doporučily „mluvící hlavy“ České televize. I z diskusí na „povolených stránkách“ jsou mazány příspěvky, kde je vyjádřena pochybnost nad jedinou správnou pravdou.

Český rozhlas se jedou spletl a pozval odborníka, který zpochybnil oficiální průběh bojů na Ukrajině a místo věcné protiargumentace následovaly omluvy, že takový názor vůbec zazněl. A taky trest pro ty, kteří hosta s „nevhodným“ komentářem pozvali. Jiné, než ty správné názory, jsou vytlačovány, marginalizovány a okamžitě označovány, bez věcných důkazů, za dezinformace a jejich nositele za trolly, šváby, slouhy, putinovce… Takové potlačování svobody slova, práva na vlastní názor a jeho šíření, jsme za posledních 30 let nezažili. Je tím zcela pošlapán smysl a odkaz Sametové revoluce.

Má současná vláda ještě vůbec právo se prohlašovat za demokratickou? Je možné mít demokratické uspořádání státu bez svobodného šíření širokého názorového a argumentačního spektra? Odpovězte si sami. Jak se chcete svobodně rozhodovat, když se k vám nedostanou jiné informace a názory, než ty „vrchností posvěcené“?

Bude dalším utáhnutím šroubů perzekuce opozice, jakou dnes vidíme na Slovensku? Tam mají náskok, už zavřeli do vězení bývalého člena vlády a nyní významného opozičního politika Kaliňáka. A do kriminálu se snaží dostat i lídra opozice Roberta Fica. Prostě je pošpinit a hlavně umlčet. Jde totiž o lidi, kteří hlasitě říkají jiné, než ty „správné“ názory.

Dozvěděli jste se o tom, co říkají a prosazují z obrazovky České televize? Víte, že chtějí svobodné Slovensko, které se především stará o zájmy svých občanů a neslouží zájmům velmocí a jejich globálním zbrojním či plynárenským korporacím. Po vzoru Maďarska chtějí dělat vlastní rozhodnutí snižující ekonomické dopady války na Ukrajině na Slováky. Protože to vypadá, že mají většinovou podporu společnosti a vyhrají volby, je třeba je odstranit.

Naši vládní politici, ale i např. Petříčkové a spol., rádi poučují o lidských právech Číňany, Rusy…, ale tady mlčí jako zařezaní. Jde přitom o likvidaci demokratického systému v přímém přenosu u našich „nejbližších“. Zatímco my demokracii rychle ztrácíme, na Slovensku ji už zřejmě definitivně ztratili. Současný režim tam i tady ztrácí svoji legitimitu tím, že porušuje Ústavou zaručená práva a svobody občanů. A občané se opět začali bát mluvit svobodně, jako za starého režimu. A to ještě zdaleka nejsme na konci úsilí a představivosti této vlády.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty