Jiří Paroubek: Zajímavý průzkum ke kouření v restauracích

04.11.2018 7:35

Agentura CVVM uskutečnila a v těchto dnech zveřejnila průzkum postoje veřejnosti k zákazu kouření v restauracích.

Jiří Paroubek: Zajímavý průzkum ke kouření v restauracích
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Když na konci května 2017 vešel v platnost zákon o zákazu kouření v restauracích a ve veřejných prostorách, zdálo se, že to vládě, která s tímto zákonem přišla do legislativního procesu, spíše ublíží. Tehdy bylo proti zákazu kouření „v hospodách“ 44% lidí a 49% bylo pro zákaz. To tedy bylo těsně před zákazem v květnu 2017.

Nyní je situace jiná. Proti zákazu se v průzkumu vyjádřilo již jen 35% dotázaných a z toho rozhodně proti je jen 18%. Naopak, 54% dotázaných sdělilo, že je proti kouření v restauracích a z toho 37% rozhodně. Zdá se tedy, že s délkou uplatňováním tohoto zákona se časem zvyšuje jeho podpora ve veřejnosti. Samozřejmě, že proti zákazu jsou většinou lidé, kteří pravidelně či příležitostně kouří a naopak silně pro zákaz jsou ti, kteří nikdy nekouřili anebo bývalí kuřáci. A mezi důvody, které vedou respondenty k nesouhlasu se zákazem kouření v restauracích, jsou tiy nejčastěji uváděné: omezení osobní svobody, práv či diskriminace (přes jednu pětinu všech dotázaných odpůrců zákazu kouření) a to, že kouření k hospodě patří si myslí opět pětina dotázaných stoupenců kouření. Naopak, pokud jde o důvody souhlasu se zákazem kouření, tak více než čtvrtina z těch, kteří zákaz podporují, shledává jako důvody pro něj zakouřenost, zápach kouře či obtěžující kouř. A téměř pětina uvádí jako důvod zdravotní důvody a zdraví obecně.

V každém případě jsou výsledky tohoto průzkumu zajímavé a ukazuje se, že z „boje“ proti zákazu zakazujícímu kouření v hospodách se politicky mnoho vydestilovat nedá.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…