Jiří Vyvadil: A co řezníci Bush, Obama, Sarkozy, Blaire, Hollande či řeznice Clintonová?

03.12.2015 16:24

Vladimír Putin zcela nesporně hájí politiku, která nemůže nezvítězit. Zatímco USA, Velká Británie či Francie v posledním čtvrt století zahajovaly jednu nelegitimní válku za druhou, bez mezinárodněprávního krytí a bez legitimního zdůvodnění.

Jiří Vyvadil: A co řezníci Bush, Obama, Sarkozy, Blaire, Hollande či řeznice Clintonová?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Rusko zejména na počátku 90. let paralyzované rozpadem Sovětského svazu bez sebevědomí a trvale na hraně kolapsu, jen poslušně sledovalo, co Západ dělá.

Jediným momentem, kdy se Jelcin ztopořil, byly čečenské války, kdy Západ  a samozřejmě i náš Václava Havel, podporoval „umírněné a demokratické síly“ jinak to nejodpudivější hrdlořezy vyznávající tu nejodpudivější verzi islámu - wahábismu.

Zatímco naši novináři typu Honzejka, Weise, Fischera či Marjanoviče atd, atd.,  se dnes dostávali na hranu kolapsu z rozhovoru redaktora ČT Michala Kubala s prezidentem Bašárem Asadem, mimochodem prezidentem, jehož Česká republika uznává za legitimního představitele státu, se kterým má diplomatické vztahy, protože údajně tento řezník z Damašku byl pro ně nepřijatelný,  není už ani třeba s těmito nablbly příliš diskutovat.

Jestliže i v USA můj favorit na prezidenta, republikán Donald Trump (a stále favorit republikánů)  pokládá za fatální chybu politiku USA, při které odstranila sice jistě tvrdé, nicméně sekulární diktátory typu Husejjna či Kadáfího, kteří v zemi udržovali poměrný smír, klid a dokonce i uspořádání, které se vnějškově příliš neodlišovalo od západního světa. Jestliže se k němu připojil  Ted Cruz, další muž z republikánské stáje, řka k dnešnímu sporu o Asada, že pokud svrhnete dosavadní platný řád, země Blízkého východu uvrhnete do chaosu a fakticky předáte moc islámským teroristům, což je nejenom pro Ameriku mimořádně nebezpečné. Diktátoři v Iráku, Egyptě a Libyi sice páchali zločiny proti svým lidem, ale zároveň bránili šíření extremismu.

Otevřeně je sporné i to označení diktátor. Proti Muslimskému bratrstvu, proti al- Kaidě, proti všem formám džihádismu a jeho bojovníkům musíte projevit a bezpříkladnou tvrdost, jinak zahynete. Normy euroamerické civilizace jsou zcela neuplatnitelné.

Bašár Asad ve svém rozhovoru věcně neříká nic jiného než zmínění pánové a desítky dalších osobností amerického života, které tyto názory sdílí.

Kdybych měl parafrázovat Miloše Zemana, neexistuje umírněný islámský terorismus.

Bojovníci Talibanu byli svého času nasazováni Američany  proti sekulárnímu,  byť jistě rovněž autoritativnímu vůdci Babraku Karmalovi. Reagan, když je přijímal ve své Oválné pracovně, je připodobňoval otcům zakladatelům americké historie.

No nevím, jestli by tento eufemismus dnes platil.

Řešit dnes naše novináře nemá smysl, jejich Západ a jejich vidění světa pochází z éry, kdy USA určovala, co platí, a oni přizvukovali, i kdyby celé kontinenty byly zničeny.

Svět se změnil. A je si toho vědom zřejmě i Michal Kubal a tomu tleskám snad ještě více než Jaroslav Plesl, šéfredaktor Mladé fronty Dnes, když správně upozornil, že úkolem správné žurnalistiky je ukazovat skutečnost ze všech úhlů pohledu.

Zatímco naši novináři na řeznících Bushovi, Obamovi, Clintonové, Blairovi, Cameronovi, Sarkozym či Hollandovi neviděli nic chybného a vůbec si nepoložili ani otázku, zda jejich činy odpovídají základní zásadě mezinárodního práva, tj.  zákazu vměšování do činností jiných států, a zda nejsou náhodou minimálně v morálním smyslu válečnými zločinci či pachateli zločinů proti lidstvu, dnes ten pro mě sympatický buran Donald Trump, který má čáku zvítězit v prezidentských volbách, jasně říká, že národy světa Američany nenávidí, protože Američané místo aby řešily své narůstající problémy v zemi, působí jako světový četník, nebo chcete-li takový mezinárodní řezník.

Myšlenkový svět, který platil v roce 1989, už neplatí.

Je nesporné, že tento, opakuji tento – Západ chce Rusko Vladimíra Putina zničit.

Ale pomalu se rodí nový Západ, Západ Alexise Tsiprase, Marine le Pen, nové portugalské vlády a jak doufám především Donalda Trumpa…, Západ, který odvrhne řeznické manýry  a uvědomí si, že je v zájmu světa, aby země jako Rusko, USA, Čína atd.  spolupracovaly a hledaly konsensus.

A v tomto smyslu je jasné, že Putinova podpora Bašára al Asada, legitimně zvoleného prezidenta Sýrie, je zcela namístě a ten odcházející Západ se s tím bude muset smířit.  

Jiří Vyvadil
Alternativa pro Česko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …