Karel Hvížďala: Německo a krize 2012

29.12.2011 21:10

O německém hospodářství na sklonku krizového roku 2011 si můžeme již dovolit říci, že ho Německo přežilo bez velkých škod. Otázka je, jak tato nejsilnější evropská ekonomika přežije rok 2012. Většina analytiků se domnívá, že růst ekonomiky bude velmi nízký.

Karel Hvížďala: Německo a krize 2012
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Vickancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler si nějaké větší nebezpečí nepřipouští a hlavně varuje před tím, aby - jak my říkáme - blbá nálada krizi nevyvolala.

Odpověď na otázku, jak moc optimistická bude prognóza na příští rok, je samozřejmě závislá na mnoha okolnostech. Jakmile šéf Rady odborných poradců Wolfgang Franz začne hovořit o minimálním růstu v příštím roce, pak je jeho předpověď, vzhledem k dluhové krizi a situaci světového hospodářství, ještě optimistická. Podle jeho předpovědi by růst německého hospodářství se měl v příštím roce pohybovat kolem půl procenta. Tak to alespoň pan Franz uvedl pro Handelsblatt. A newsmagazin Der Spiegel připomněl, že ještě před pár týdny jeho odhad byl skoro dvojnásobný. Tím se ale jeho čísla již přiblížila odhadu Institutu pro makroekonomiku a konjunkturu, který předpovídá pro rok 2012 růst ekonomiky jen o 0,1 procenta.

Wolfgang Franz ale přesto časopisu Der Spiegel velmi důrazně sdělil, že o nějakém hospodářském kolapsu se nedá ani uvažovat: "Recese se nebojím A určitě ne tak silné, jako té, co nás potkala v roce 2009, kdy hospodářství kleslo o pět procent." Jeho dobrá prognóza se opírá o několik jasně doložitelných faktů: za prvé počet zaměstnaných lidí je v Německu nejvyšší za posledních mnoho let. Za druhé průmyslové kapacity jsou dobře vytížené, rozhodně lépe než byly v průměru v předešlých letech, a za třetí podnikatelé věří budoucnosti: jejich podniky jsou zdravé.

Podobně dle Handesblattu hovoří i ministr Rösler ze strany FDP, který řekl, že "německé hospodářství je tak robustní, že i když některé země jak v Evropě, tak ve světě budou mít potíže, Německa by se to nemuselo až tak moc dotknout a mělo by z toho vyjít se ctí." A my bychom mohli dodat, i když s odřenýma ušima. Optimismus pan ministr zdůvodňuje i tím, že v minulých letech došlo k zásadním strukturálním proměnám německého hospodářství a pro příští rok je vypracovaný plán na zajištění a podporu odborníků, který by měl zabraňovat jejich odchodu do zahraničí a na konsolidaci státního rozpočtu.

Podobně se vyjádřil i poslanec za křesťanské unionisty Michael Fuchs, který varoval před pesimistickými náladami. Passauer Neuen Presse řekl: "Rozhodně bychom neměli krizi přivolávat." A dodal: "Jsem dokonce optimističtější než těch pět chytrých, co sedí v Radě odborných poradců." V bavorských novinách se Michael Fuchs pustil tvrdě i do Francouzky Christiane Lagarde, prezidentky Mezinárodního měnového fondu, která v půlce prosince srovnala současnou situaci s depresí před druhou světovou válkou. Fuchs doslova řekl: "Je sice správné upozorňovat na nebezpečí a rizika, která nás mohou očekávat, ale recesi bychom neměli přivolávat. Proto bych paní Lagarde radil, aby příště volila svá slova mnohem obezřetněji."

Z uvedených citátů stále zřetelněji vyplývá, že zvláště němečtí odborníci kladou stále větší důraz na psychologii, což je v posuzování vývoje hospodářství celkem nový fenomén. Vládne přesvědčení, že krize nastává hlavně tehdy, když trhy a lidé ztrácejí důvěru v budoucnost. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla