Karel Januška: Zákonodárci a koronavirus

28.03.2020 15:57

Navzdor nařízení premiéra o přísné karanténě se domnívám, že by se měl sejít Parlament. Víc než koronavir ohrožuje občany špatný stav v naší justici.

Karel Januška: Zákonodárci a koronavirus
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Vážení senátoří, vážení poslanci,
současný stav v naší republice je náchylný k tomu, aby byla poškozovaná základní občanská práva. Světové nebezpečí zhoubného koronaviru dává demokratickým vládám možnosti, které mohou demokracii pošlapat. K moci se mohou dostat představitelé, u kterých je nebezpečí zneužití moci výkonné.

Parlament by měl ocenit práci prezidenta republiky. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu mu doporučit, aby zvážil svou abdikaci.

Parlament by měl připomenout soudcům, na jakých základech spočívá jejich rozhodování. Zákony přírodních a technických věd jsou nedílnou součástí zákona. Nejnovější poznatky z lékařských věd nesporně do zákona patří.

Ústava, Listina základních občanských práv a svobod jsou nedílnou částí zákona, který musí každý soudce respektovat. Samozřejmě do zákona patří nařízení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem. Je osobní věcí každého soudce, jak mezinárodní smlouvy posoudí. Nelze nadále aplikovat soudní postupy, které jsou pozůstatkem totalitního rozhodování.

Tisíce občanů poškozených chybnou činností justiční mafie je v neustálém stresu. Někteří soudci si samozřejmě vyloží ohrožení koronavirem po svém způsobu, a budou odkládat nařízená stání. Zločiny proti lidskosti ohrožují občany víc než koronavir.

O vazebním zadržení občana rozhoduje soudce, který se má stát jeho zákonným soudcem. Potrestaný nebo obviněný nesmí být zbaven svého zákonného soudce. V soudním řízení musí soud vyhodnotit každý předložený důkaz Každý spor má nárok na dva zákonné soudce, případně rozhodnutí dovolacího soudu.

Lichva je trestný čin. Špatné zákonné nařízení předcházejících zákonodárců je třeba napravit. Šmejdi a lichváři musí být v demokratické společnosti potrestaní.

Domnívám se, že by měla proběhnout schůze obou komor Parlamentu. Soudcům je třeba připomenout, jaké je znění Ústavy. Parlament by měl posoudit prezidentův zdravotní stav, aby republika mohla čelit složitým podmínkám.

Státní úředníci musí plní cíle, které si současná vláda stanovila. Vedoucí státních úřadů jsou za to zodpovědní. Při nástupu nové vlády jsou vedoucí státních úřadů nově jmenovaní, aby bylo možné spořádaně měnit levo-pravé vlády, podle vůle voličů. Členové Parlamentu nesmí být členy vlády. Je třeba oddělit funkci zákonodárnou a výkonnou. Problém vyřešili už v První republice.

V České televizi je třeba oddělit politické komentátory od zpravodajců. Česká televize má zásluhu na provedení Sametové revoluce. Ale oddělení Václava Moravce patří do komerčních televizí. Podobné je to s Českým rozhlasem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…