Karel Wichs: Rok 2014 ve Španělsku

31.12.2014 14:40

Španělští monarchisté mohou být spokojeni. Průzkum na konci roku ukázal, že nový král Filip VI. je po papeži Františkovi nejoblíbenější osobou na světě. Alespoň ve Španělsku. A jeho žena Letizia spolu s Barackem Obamou ty dva první následují.

Karel Wichs: Rok 2014 ve Španělsku
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Papež je oblíben i mezi 75 % socialistů, kteří se k víře příliš nehlásí. A krále, jenž stmeluje Španěly pod svou korunou, milují také občané v separatistickém Katalánsku.

Tam se jejich předák, premiér Artur Mas, po celý rok neúspěšně pokoušel připravit půdu pro vyhlášení nezávislosti. V referendu, které nebylo referendem, protože ho ústřední vláda v Madridu nepovolila, byli Katalánci dotázáni, jestli by souhlasili s osamostatněním.

80 % účastníků nezávazného dotazu se vyslovilo pro nezávislost. Ovšem dvě třetiny oprávněných voličů k urnám vůbec nepřišly. Podle Ústavního soudu se k rozdrobení španělské celistvosti mohou vyjádřit pouze všichni občané, nikoli pouze obyvatelé jedné části. 

Kdyby se Slezané hypoteticky rozhodli osamostatnit se, také by to nemohli udělat jednostranně bez konzultace se zbytkem spoluobčanů.

Dvě největší politické strany ve Španělsku – vládnoucí lidovci i opoziční socialisté – považují akce Katalánců za nezákonné. Separatisté v roce 2014 pohořeli.

Nespokojenost se stávajícími politickými stranami, jež slibují a neplní, dala ve Španělsku vzniknout novému hnutí Podemos-Můžeme. Původní velmi levicové požadavky se zmírnily úspěchem ve volbách do Evropského parlamentu.

Nyní se názory Podemos blíží k socialistům, jimž se nelíbí, že jim odtahují voliče. Nejvíc problémů s hnutím Podemos mají však katalánští separatisté.

Těm vadí, že místo osamostatnění hovoří o sociálním vylepšení autonomie. A Katalánci na to slyší. Ostatně, zdá se, že Španělsku se začíná dařit. Po letech hubených krav se mají v roce 2015 zvýšit mzdy státních zaměstnanců.

Totéž se nedá říct o druhé zemi na Pyrenejském poloostrově – Portugalsku.

Stále tam zápasí s recesí. Nyní zpoplatnili nádherné silnice. Expremiér José Socratés byl obviněn z úplatkářství, nelegálních obchodů a falešného vysokoškolského diplomu. Je ve vazbě. Portugalci doufají, že v roce 2015 se vše obrátí k lepšímu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…