Karina Kubelková: Rekordní indické volby

15.05.2014 17:27

Právě skončené letošní indické volby byly jedním z velkých mezníků v demokratické historii Indie. Jedinečné byly hned v několika směrech – co se týká počtu voličů, nákladů na kampaň i vyhroceností témat.

Karina Kubelková: Rekordní indické volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

Celý svět s napětím sleduje, kam pro příští roky nasměřuje Indii hinduistický nacionalista, ekonom a velký podporovatel podnikání Narendra Modi, který se zřejmě stane budoucím premiérem Indie. Vítězství Bharatiya Janata Party (BJP) neboli Indické lidové strany předcházel monstrózní projekt indických voleb.

Volby se konaly v devíti dnech, počínaje 7. dubnem a 12. květnem letošního roku konče. Konečné sčítání hlasů bylo stanoveno na 16. května 2014, přičemž detailní statistiky se dozvíme s delším odstupem.

NEJvíce (prvo)voličů

Podle zpráv Indické volební komise činil elektorát pro volby do Lok Sabha - dolní komory parlamentu s 543 křesly, celkem 814 milionů lidí. To je více než dvojnásobek celkového počtu obyvatelstva Spojených států. Oproti posledním volbám v roce 2009 to znamená nárůst o 100 milionů voličů! Hlasování není v Indii povinné a účast v několika posledních volbách činila v průměru 59 %. Nejlepšího výsledku bylo dosaženo s v roce 1984 s téměř 64%.

Při letošních 16. volbách do Lok Sabha od nezávislosti Indie se odrazil demografický vývoj země výrazněji než dříve. Prvovoličů ve věku 18 a 19 let mělo být dle odhadů Indické volební komise 2,8 % z celkového elektorátu, tedy 23,2 milionu. Jak v Indii začíná plodnost klesat, přičemž pokles je rychlejší na jihu než na severu, předpokládalo se, že letošní volby budou znamenat nejvyšší politický dopad rozhodnutí právě této skupiny voličů. Poprvé tak do volební kampaně v širokém měřítku byla zapojena sociální média a mobilní internet a výsledek byl i hůře odhadnutelný než v předchozích letech.

NEJvětší

Volilo se v 930 tisíci volebních místnostech, které obsluhovalo 11 milionů lidí včetně ochranné služby. Hlasování probíhalo na 1,8 milionu elektronických hlasovacích strojích, poprvé zavedených v roce 2004. Jméno každého kandidáta a volební symbol jejich strany se objevil na hlasovacím zařízení v místním jazyce každého státu. Poprvé ve všeobecných volbách navíc měli voliči na výběr vyjádřit nesouhlas se všemi kandidáty stiskem NOTA (žádné z výše uvedených) tlačítka na hlasovacím zařízení.

NEJdražší

Podle Center for Media Studies utratili politici během předvolební kampaně 4,9 miliardy amerických dolarů. To z letošních voleb dělá druhé nejdražší v celé historii po amerických prezidentských volbách v roce 2012. Indická pravidla přitom dovolují utratit nejvíce 114 tisíc dolarů na jedno místo v parlamentu. S 543 místy to je tedy téměř 62 milionů dolarů. Při započtení fundraisingu například od indické diaspory ve světě, výdajů na reklamu, ale i úplatků tak bylo dosaženo čísla mnohem vyššího. Každopádně se jedná o trojnásobek toho, co bylo vydáno na kampaň v posledních volbách do Lok Sabha v roce 2009. Tento fakt odráží nebývale vysoká očekávání od letošních voleb.

NEJvyhrocenější

Mezi hlavní témata patřila bezesporu ekonomika země. Indický růst v loňském roce zpomalil a zemi sužovala inflace. Zato několik států, které nikdy předtím motorem Indie nebyly, zaznamenalo dvoumístný růst. Státy tak nabývají na síle i politicky a regionální strany se stávají významnějšími politickými hráči než kdy dříve. Ke kterým koalicím se regionální strany nakonec připojí, bude mít obrovský vliv na konečný výsledek celonárodních voleb.

V září 2013 otřásl Indií nejhorší případ náboženského násilí od roku 2002 a násilností ve státu Gudžarát. Národnostní otázka se tak opět objevila mezi hlavními tématy. A nelze opomenout také korupci. Po řadě mnoha multimilionových a dokonce i multimiliardových podvodů, které přinesla na světlo média, dosáhl boj proti korupci v Indii bodu zvratu, na čemž se shodují indická i zahraniční média. Převažující protikorupční nálada měla tak dle odhadů velký vliv při rozhodování voličů, zejména těch mladých.

Jaká strategie a jaká témata zabrala (nejen) na mladé indické voliče nejlépe, se ukáže po vyhodnocení voleb v následujících několika měsících. Minimálně pro politology to bude znamenat velmi zajímavý materiál pro další analýzy.

Tento materiál je publikován na základě spolupráce mezi ParlamentnímiListy.cz a Národohospodářskou fakultou VŠE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…