Květoslav Vícha: Předvolební televizní besedy s neúplným průzkumem

05.10.2012 7:27

Už jsem zde o tom psal, že předvolební průzkum agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou Televizi (ČT) pro volby do senátu a krajských zastupitelstev, je neseriózní a nespravedlivý. Jednak mi vadí, že tyto agentury zveřejňují ze svého průzkumu neúplnou tabulku kandidujících stran, a pak, že se výsledky předvolebních preferenci politických stran (zejména v případě NS-LEV21) podstatně rozcházejí s jinými agenturami.

Květoslav Vícha: Předvolební televizní besedy s neúplným průzkumem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Ústeckého kraje

Navíc, zatímco u všech krajů v režimu před vysíláním pořadu Volby 2012 - Speciál Otázky Václava Moravce (SOVM) byla zveřejněna (den předem) tabulka předvolebních preferencí, v případě Ústeckého kraje tomu tak nebylo. Ještě, ve čtvrtek (před vysíláním SOVM - 27.09.2012 ráno), nebyly preference v hlavním modulu „Volby 2012 Otázky Václava Moravce“ zveřejněny. Později, u dalších krajů, byla tabulka přesunuta do samostatného článku. Tedy dodatečná manipulace, což by se nemělo stávat.

Paroubka v televizní debatě nechtěli, báli se ho!

Co je však zásadní chyba? Je třeba se pozastavit nad tím, jak je možné, že některé průzkumy, které se týkaly aktuálně Ústeckého kraje, prezentovaly výrazně odlišné předvolební preference národních socialistů NS-LEV21 oproti průzkumu ČT! Kritizovali to v prvé řadě členové NS-LEV21. V kritice ovšem nebyli samotní. Rovněž odborná veřejnost se pozastavovala několikrát nad agenturami SC&C a STEM/MARK a jejich metodikou pro předvolební průzkumy. Psaly o tom nedávno některé české servery. Rovněý Deník Blesk ve svém ústeckém vydání 29. září uveřejnil průzkum, podle něhož mají národní socialisté v Ústeckém kraji pěkných 8,1 procenta volebních preferencí. Přesto jejich zástupce nebyl do televizní besedy SOVM pozván!

V Moravskoslezském kraji také bez NS-LEV21

Dnes 4. října se koná SOVM k volbácm 2012 v Ostravě. Jak vidět, jmenované agentury nepřehodnotily svoji metodiku hodnocení předvolebních výsledků.  V samostatném článku jsou zveřejňovány v tabulce pouze ty strany, které docílily v průzkumu (podle agentur) hranici pět procent preferenci A ty méně úspěšné nikoli! Takže besedy se nezúčastní ani zástupce NS-LEV21. Taková forma výběru a hodnocení nepatřičně vnucuje divákům televizního pořadu, tedy potencionálním voličům, jen určité politické strany. Takže je vlastně určitým způsobem ovlivňuje před nadcházejicímo volbami. V tom jsou „Pravidla předvolebního a volebního vysílání České televize“, realizovaná ve spolupráci s společnostmi SCaC, s.r.o.  a STEM/MARK, a.s., nedokonalá! Volič má mít přece možnost rozhodnout se mezi dalšími, i malými stranami. Pokud je v tabulce ČT nevidí, tvrdím, že je jeho orientace ovlivňována ve prospěch hegemonie větších stran. A to by veřejnoprávní televize dělat neměla. Tímto způsobem, bohužel, i negativně poznamenala podzimní volby do senátu a krajských orgánů (12. a 13. října 2012).

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…