Libor Dvořák: Kde to skončí? Vyšetřují vraždu Němcova, ruská média mlží

03.03.2015 12:54

Kde to asi skončí – můžeme se ptát, když s děsem v duši vážíme další pokračování ruského vpravdě šíleného absurdního divadla, jehož zatím poslední jednání se odehrálo těsně před páteční půlnocí ve vznešených kulisách kremelské zdi – pro Rusa, ale i pro cizince historického symbolu ruské státnosti.

Libor Dvořák: Kde to skončí? Vyšetřují vraždu Němcova, ruská média mlží
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Novinář a překladatel Libor Dvořák

Ve věku 55 let tu násilně zemřel Boris Němcov, na vrcholu sil, byť mimo reálnou ruskou politickou moc, do níž by se patrně propracoval jedině v případě, že putinismus i jeho tvůrce by z nějakého důvodu najednou (či alespoň pozvolna) zmizeli v propadlišti dějin, což je, doufejme, stejně jednou čeká.

Hned v sobotu ráno ruská média přišla se třemi základními možnými motivy této vraždy: motiv politický, motiv podnikatelský a motiv privátní (tady se zřejmě naráželo na 23letou ukrajinskou krasavici Hannu, s níž přes řeku Moskvu přecházel).

Ten politický, k němuž se samozřejmě vrátíme, je nejpravděpodobnější. Podnikatelský skoro nepřichází v úvahu, protože Němcov byl v podstatě jen majitelem akcií asi 20 ruských firem.

S motivem soukromým zřejmě ruská oficiální média přišla hlavně proto, aby vytvořila příhodný terén nikoli pro osvětlování celé kauzy, ale pro vskutku masivní mlžení.

Zatímco ještě v sobotu se ruské státní sdělovací prostředky chovaly ještě celkem zdrženlivě, ba pietně (šok byl prostě příliš velký i pro ty, kdož na Němcova přesně v duchu pracovní smlouvy a pracovních povinností sočili), už v neděli tasily podstatně těžší kalibry.

Islámskou stopu (kvůli Němcovovu postoji v kauze Charlie Hebdo), ukrajinskou stopu (ta je nejkomičtější, protože právě Němcov byl důsledným příznivcem ukrajinské samostatnosti a nezávislosti na Rusku), až po stopy, jimiž se normální člověk vůbec nebude zabývat, jako americké rejdy, usilující touto vraždou o další destabilizaci Ruska, či dokonce chorobná vize čečenského autokrata Ramzana Kadyrova, který za vraždou ruského opozičního politika cítí americké imperialisty, konající ukrajinskýma rukama…

Oficiální ruská média ovšem i s těmito choromyslnými výlevy ráda a intenzivně pracují: Zastírají tak totiž cestu k racionálnímu vážení toho, co se v pátek v noci na Velkém Moskvoreckém mostě stalo.

A ještě něco smutným závěrem: Je jen velmi málo pravděpodobné, že bychom se s pravým pozadím tohoto zločinu jednou seznámili – to v kraji jaksi není zvykem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…