Lída Rakušanová: Dovětek k Několika větám

04.07.2014 21:56

Kdo se po Listopadu ptal, kolik let musí uplynout, než se česká společnost pokusí důkladněji a objektivněji reflektovat komunistickou minulost a roli disentu v ní, tomu se letos dostalo odpovědi: Je to čtvrt století.

Lída Rakušanová: Dovětek k Několika větám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nespokojení lidé zvoní klíči. Ilustrační foto

Názorně se to ukázalo v uplynulém týdnu, kdy se ve sdělovacích prostředcích – na rozdíl od všech předchozích kulatých výročí - mnohem detailněji rozebíral poslední předlistopadový pokus odpůrců režimu vyburcovat veřejnost k tomu, aby požadovala autentický dialog s komunistickou mocí. 

O petici Několik vět hovořili pamětníci, prominentní signatáři, historici i politologové.

A přesto zůstaly některé věci stranou. Mezi ně patří v prvé řadě dojem, jako by se jednalo o ryze českou a moravskou záležitost. Kolik z těch 40 000 signatářů bylo ze Slovenska, a pokud jich bylo poskrovnu tak proč, o tom se v uplynulých dnech kupodivu nemluvilo.

A nemluvilo se ani o tom, že vzhledem ke 14 milionům obyvatel někdejšího Československa podepsala čtvrt století starý dokument ani ne třetina jednoho procenta občanů. Zato se rozebíralo horem dolem, jak tím, že se v seznamech signatářů střídala jména celebrit s řadovými občany, organizátoři šikovně zrežírovali dojem celonárodního protestu.

Ano, tak se to jistě chápat dá. V rádiu Svobodná Evropa, kde jsme seznamy signatářů petice Několik vět četli, jsme v tom ale především viděli něco jiného. Totiž snahu všechny ty svářeče, dojičky, traktoristy a úřednice, kteří se rozhodli vystoupit z bezejmenné masy, pomocí slavných jmen ochránit před zvůlí moci. 

Nakolik se to dařilo, dozvíme se snad při dalším kulatém výročí. A třeba se dočkáme i toho, že si o tom v televizním studiu budou povídat všichni dohromady. Slavní i ti tzv. „obyčejní“.

Pak nám obrazovka možná zprostředkuje i to, co nám dneska tak zoufale chybí a v čem byla petice Několik vět v oněch pohnutých měsících před Listopadem výjimečná především: byla důkazem rodící se soudržnosti mezi lidmi. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …