Lukáš Kovanda: Ceny v průmyslu prudce vystřelily, roste pravděpodobnost už srpnového zvýšení sazeb ČNB

19.07.2018 15:19

Ceny výrobců v červnu poměrně prudce vystřelily vzhůru. Inflace cen průmyslových vstupů zrychlila v meziročním vyjádření na úroveň2,9 procenta, a to z květnové hodnoty 1,5 procenta. Červnový nárůst jenerazantnější od loňského dubna. Na vysoké úrovni se drží i meziměsíčnídynamika.

Lukáš Kovanda: Ceny v průmyslu prudce vystřelily, roste pravděpodobnost už srpnového zvýšení sazeb ČNB
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Mezi červnem a květnem ceny v průmyslu stouply o 0,6 procenta.Jedná se sice o zpomalení, je nutno však vzít v potaz, že růst průmyslovýchcen mezi dubnem a květnem letošního roku byl nejprudší od ledna 2013, tedy zavíce než pět let. Jinými slovy, průmysl stále čelí dlouho nevídanému zdražování vstupů. Hlavním zdrojem zdražování je růst cen ropy na světových trzích.

Cenový růst ropy se ovšem promítá do zdražování dalších zdrojů energie, například uhlí. S růstem ceny uhlí pak roste třeba cena elektřiny, neboť uhlí jeklíčovou položkou při její výrobě. Vedle energií ovšem průmyslníkům zdražují například také kovy. Růst cen v průmyslu tak svoji dynamikou přispívá k rychlejšímunež předpokládanému růstu spotřebitelských cen.

Dnešní čísla tak zvyšují pravděpodobnost aktivnějšího přístupu České národní banky ke zvyšování základní úrokové sazby, které nelze vyloučit už na jejím srpnovém měnově politickém zasedání. Další letošní zvýšení sazeb do konce letošního září je pak prakticky jistotou.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.