Martin Konvička: Střípky ze senátní kampaně aneb Natáčení v Milevsku

19.09.2016 11:19

Jakási regionální televize přišla s nabídkou, jaká se neodmítá. Ve studiu všech 8 kandidátů usilujících o senátní mandát za Tábor (a sever Písecka, a Voticko). Všem stejné a otázky, všem stejný vyhraněný čas. Možná nejdůležitější den kampaně?

Martin Konvička: Střípky ze senátní kampaně aneb Natáčení v Milevsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Jak už se v důležitých dnech stává, vše začalo průšvihově. V holičství, kam ze sebe chodím dělat člověka, odhadli čas čekání na hodinu, tu jsem neměl, před druhým se nedařilo zaparkovat. Už v časové tísni řítil jsem se z Budějovic kratší, malebnější leč pomalejší cestou - přes Hlubokou, Týn nad Vltavou, Bernartice do Milevska; manažer a "chlapík pro všechno" Láďa R. mi už na terase restaurace, příznačně zvané U Broučků, hlídal lákavou hotovku, hovězí krk s křenovou omáčkou. Byla vynikající. 

Natáčení mělo se konat v místním kulturáku, na rozhraní vilkové čtvrti a jediného milevského sídliště. Produkční i redaktorka byli sympatičtí, mile se chovali i protikandidáti za ODS (Jindřich Bláha) a ANO (Jaroslav Větrovský). Třetího dobrého známého z táborských ulic, Pavla Klímu (Top09), si můj druhý průvodce, Radim L., ve dveřích s kýmsi spletl; drobný trapas trochu zakalil přivítání. Já si zas - ale mohlo za to dusné pozdně letní vedro - nemohl vzpomenout na příjmení Jiřího Fišera, kandidáta za konglomerát "STAN-Jihočeši2012-Tábor2020-Lidovci", tedy nepřítele. Druhý nepřítel, Jan Mládek kandidující za Sobotkovce-Dienstbierovce, byl naopak nezaměnitelný. Potil se z nás všech nejvíc, což lze přičíst jeho impozantní postavě. Komunista Ladislav Šedivý a pirát Petr Král nepřišli, asi nenašli volné holičství. Bylo nás tedy šest, o dva více, než bylo třech mušketýrů. Usadili nás podle abecedy, paní redaktorka seděla uprostřed, mezi mnou a Klímou. Na moje žertovné narážky, že jako jediní sedíme s Dámou, tvářil se "topkař" Klíma, v civilu ředitel střední školy ... jako nasupený ředitel střední školy. 


















Klání sestávalo ze šesti otázek. Hned první - povězte něco o sobě, svém životě - mohla mě v okrsku a kraji, kde si občané naprosto správně zakládají na kořenech a tradici, diskvalifikovat - jsem mezi těmi šesti jediný "naplavenec", příchozí z dalekého Slezska. Pokusil jsem se to otočit ve výhodu: Zatímco pánové jsou perfektně vrostlí v rodném kraji, já jediný měl možnost srovnávat, žil jsem v Česku ledaskde a jižní Čechy jsem si vlastně vybral, když mi tam, na prahu třicítky, kolegové z Jihočeské university umožnili relativně hvězdnou přírodovědeckou kariéru. Jinak mi odpovědi kolegů přišly dost rozpačité. Říkat například na dotaz o úloze senátu, že "patří do ústavního pořádku země" (většina kolegů konkurentů), nebo, že "navážu na tradici předchozího senátora Eyberta (kolega konkurent z ODS) bylo takové neslané - nemastné, bez humoru a nadhledu. Jednou svou odpovědí se musím pochlubit, a sice tou, kdy jsem slíbil (pro případ zvolení) co nejtěsnější partnerství s kandidujícími starosty. Jsou totiž tři, Bláha, Fišer a Větrovský, a o všech třech jsem opravdu přesvědčen, že svěřená města (Soběslav, Tábor, Mladou Vožici) vedou naprosto skvěle. Jenže Senát není jen o lobbování za rodný kraj, ale především o celostátních tématech, a těm se kolegové úspěšně vyhýbali. Migrace, islamizace, přebujelá byrokracie, rozklad společnosti - troufl jsem si zmínit jen některé. 

A potom začala legrace. Každý kandidát měl právo na jednominutový "duel" s vybraným protikandidátem, no a na mě pálili duelanti hned dva, nepřítel Fišer, zastupující sluníčka, a nepřítel Mládek, zastupující vládní bařtipány. Starosta Fišer byl věrohodně sluníčkový - ptal se mě, jak trávím volný čas. Trochu mě to zaskočilo - co je to volný čas, když učíte na vysoké škole, aktivistujete proti islámu, stavíte občanská hnutí a pomáháte exmuslimkám - ale pak mi došlo, že můj volný čas je vlastně moje práce, teď myslím ta opravdová, biologie a ekologie, stejně jako návazné aktivity typu různých cest do přírody, ať už se studenty, nebo s rodinou. Volný čas je i chalupaření na statečku na Soběslavsku, ale tam spíše musím, výprava do Alp či na Šumavu je přece jen víc volnočasová. Potom vypálil ministr průmyslu Mládek - čacký to obhájce vládní politiky. Prý, proč že straším lidi imigrací, když zde žádné imigranty nemáme, detenční centra zejí prázdnotou, žádný mohamedán sem nechce a premiér Sobotka je nejlepší. 

"Protože, pane kolego, státník neuvažuje v rozměru volebního období, ale dvou nebo tří generací; protože Vaše strana před pár lety vůbec netušila (nebo nechtěla tušit) co se západně od našich hranic děje; protože kromě azylantů existují i migranti, kteří se nikde neregistrují; protože nechuť mohamedánů vůči Česku a postoje Sobotkovy vlády jsou spíše výsledkem statisíců podpisů pod peticemi, postojů presidenta Republiky, demonstrací s přeškrtnutou mešitou, tlaku občanské společnosti, než výsledkem Sobotkovy vlády. Ta by, kdyby mohla, spíš podrážela snahy partnerů z V4, tedy Maďarska, Slovenska a Polska". 

Tak nějak jsem to řekl. Ministrovi se viditelně třásly ruce. 

Kolega a rival Klíma z Top09 mě rovněž zmínil, prý ho též zajímá, proč "straším lidi", ale na dotaz si netroufl - zeptal se na cosi neutrálního, koho se ptal, už nevím. 

Pak akce skončila, uchazeči o ctěné křeslo senátorské se rozprchli, načež paní redaktorce došlo, že během duelů zapomněla na mě. Neměl jsem možnost se ptát. Já si toho (bizarně) též nevšiml, odpovídal jsem totiž skoro pořád a sotva mi zbýval čas si rozmyslet, zda položit otázku útočnou (Mládkovi) nebo Sluníčkovou (Fišerovi). Produkce se mi moc omlouvala, já se tvářil co možná nejsmířlivěji a po očku sledoval, kterak se ti dva výtečníci, Mládek a Fišer, během odchodu o čemsi radí. A vlastně až tehdy jsem věděl, na co bych se jich rád zeptal. 

Fišer, koalice lidovců a slunéček: Pane starosto, mám nefalšovaně rád Vaše město. Tu jeho kavárenskou, zahrádkovou, pohodovou a skoro velkoměstskou atmosféru, v níž vidím i Vaši zásluhu. Leč povězte mi, opravdu se někdy nelekáte, že celá ta proevropská, prosluníčková, zeleno-kavárenská politika může jednou ohrozit právě ty, které domněle chrání? Ženy, jinosexuály, umělce, volnomyšlenkáře, rebely? Že tato politika, navenek krásná a tolerantní, může jednou vést k tomu, že dámy, jako je Vaše místostarostka Michaela Petrová (mimochodem asi nejsympatičtější místostarostka, jakou jsem kdy potkal: http://www.taborcz.eu/vismo/o_osoba.asp?id_org=16470&id_o=1250), bude nucena chodit v závoji, či dokonce burce? 

Mládek, ČSSD: Inu, pane ministře, mě by zajímalo, jak se Vám vede bombastická billboardová kampaň, zatímco Vaše strana odmítá zaplatit právoplatný, soudem uznaný dluh advokátovi Altnerovi. Jak můžete chtít po občanech, aby plnili své povinnosti, když se sami chováte jako sígříci? 

Nebylo mi dopřáno. Pánové Fišer a Mládek vyklidili pole, my jeli s kolegy páchat kontaktní kampaň - do Bernartic a do Bechyně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

14:42 Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

Česká televize totiž outsourcovala službu nejveřejnoprávnější – ombudsmana. Jasně, vím že jsem Vás t…