Michal Komárek: Žert ministra Chládka

24.10.2014 18:23

Zatím není úplně jasné, co se vlastně stalo. Nebo spíš, proč k tomu došlo? Je ministr školství Marcel Chládek ještě příliš rozrušen neúspěchem v senátních volbách? Přijal za svou přezdívku, kterou pro něj razí někteří komentátoři „Dobeš č. 2“? Žertuje? Faktem je, že Marcel Chládek vybral do čela Národní rady pro vzdělávání bývalého prezidenta Václava Klause.

Michal Komárek: Žert ministra Chládka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Národní rada pro vzdělávání by mohla být důležitou a potřebnou institucí – měla by zajišťovat kontinuitu vzdělávací politiky při změnách na ministerstvu. Právě tato kontinuita českému systému vzdělávání zásadně chybí. Marcel Chládek je od listopadu 89 už patnáctým ministrem školství. A jen s malou nadsázkou platí, že každý ministr začíná v podstatě od začátku. Mění lidi, mění koncepce, nenavazuje na svoje předchůdce. Výsledkem je stav, kdy chybí základní koncepční materiály, chybí vize a základní cíle pro vzdělávání.

Potud je ustavení Národní rady pro vzdělávání bezpochyby dobrým krokem. Ale proč má v jejím čele stát Václav Klaus? A proč v ní mají tak silné slovo zájmové skupiny jako Svaz průmyslu, Agrární komora nebo Hospodářská komora, namísto toho, aby to bylo pole pro otevřenou širokou a nepolitickou diskusi nezávislých odborníků? Těžko říci...

Václav Klaus se každopádně nijak speciálně vzdělávací politikou nezabýval a nepůsobí ani jako vzor osobnosti, která dlouhodobě zastává moderní názory. A už vůbec ne jako osobnost nepolitická. Nebo osobnost, která by dokázala moderovat diskusi, aniž by v ní tvrdě prosazovala vlastní názory. V mnoha ohledech je vysoce konzervativní až na pokraji střetu s běžnými normami současné liberální evropské společnosti – práva menšin, práva žen, rodina... Jeho pohrdavý vztah k ekologii a konceptu globální změny klimatu je znám neméně dobře. Podobně jako protiunijní postoje. Je tohle kostra žádoucí kontinuity?

Nebo je tou kostrou éra ministra Josefa Dobeše, o němž Václav Klaus říkal, že je to „nejlepší ministr školství“? Ministra, který podle většiny odborníků přivedl české školství téměř ke kolapsu...

Snad ministr Chládek žertuje. Nebo možná přijal Josefa Dobeše opravdu za svůj vzor – vždyť prý podobně jako on neustále rozsévá nové a nové nápady a koncepce, aniž by měl ucelenou vizi školství a vzdělávání, aniž by měl představu, jak svoje ideje skloubí, prováže a naplní.

Možná tuší, že dohled nad kontinuitou potřebuje už v rámci svého vlastního ministrování. A možná sní o tom, že ho pochválí Václav Klaus. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…