Milan Vidlák: Asad se pouze brání teroristům. Kdo bude mít pevnější nervy v syrském pokeru?

10.10.2015 11:04

Milan Vidlák komentuje Putinův projev v OSN i úlohu Ruska v syrském konfliktu, který je jen dalším bojištěm mezi Spojenými státy a Ruskou federací poté, co ukrajinské dobrodružství Západu začíná zamrzat v bezradnosti

Milan Vidlák: Asad se pouze brání teroristům. Kdo bude mít pevnější nervy v syrském pokeru?
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Zatímco americký prezident Barack Obama ve svém projevu u příležitosti 70. výročí vzniku OSN sypal jednu otřepanou frázi za druhou, okořeněné o několik dokola opakovaných účelových lží o tom, jak zlý „diktátor“ Bašár Asad začal válku ve své zemi tím, že na „mírové“ protesty lidu reagoval zabíjením a represemi (přičemž tentýž lid Asada ve skutečnosti stále volí ve volbách) nebo že používá zakázané zbraně proti nevinným dětem a civilistům, i když se dávno ví, že se syrský prezident pouze brání teroristickým skupinám z celého světa v čele s Islámským státem, jenž disponuje tunami amerických zbraní a dolarů, a že se USA od začátku snaží svrhnout syrský režim, ruský prezident Vladimir Putin nechodil kolem horké kaše, pojmenoval jasně pravé příčiny této nesmyslné války a tvrdě se pustil do Američanů a jejich spojenců.

ISIS dítě USA

„Chtěl bych se zeptat těch, kdo tuto situaci zapříčinili: Uvědomujete si aspoň, co jste vlastně způsobili? Obávám se ovšem, že tato otázka zůstane nezodpovězena, protože oni svoji politiku, která je založena na aroganci, přesvědčení o své výjimečnosti a beztrestnosti, stejně nezmění,“ uvedl Putin, který při této příležitosti připomněl i napadení Iráku pod falešnou záminkou nebo násilné svržení a zabití Kaddáfího v Libyi.

Nebýt destruktivní zahraniční politiky USA, které se snaží zoufale a za každou cenu udržet svoje pozice, nemusela zuřit v Sýrii, Libyi, Iráku, na Ukrajině ani jinde válka a Německo by nečelilo bezprecedentní uprchlické invazi, se kterou si neví rady

„Mnozí bojovníci tzv. Islámského státu pocházejí z Iráku, kam byla provedena invaze západních spojenců v roce 2003. Další přišli z Libye, jejíž státní zřízení bylo zničeno před čtyřmi lety v důsledku hrubého porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 1973. Další bojovníci ISIS zase pocházejí z radikálních syrských uskupení, jež jsou podporována coby údajná demokratická opozice Západem.“

Ruský prezident popsal otevřeně i to, o čem tvrdohlavě odmítají psát mainstreamová média po celém světě, ač jde o zjevný fakt – a sice že takzvané teroristické organizace jako al-Káida či ISIS vytvořil Západ (konkrétně USA) a teď se tváří, že proti nim bojuje, zatímco je stále podporuje.

Obnovit Libyi a pomoc syrské vládě

„Moc ISIS se stále rozšiřuje a situace je skutečně nebezpečná. Za těchto okolností je velmi pokrytecké a nezodpovědné na jedné straně hovořit o hrozbách terorismu a zároveň zavírat oči nad činností těch, kteří jej financují prostřednictvím obchodování s drogami, zbraněmi a nelegálního obchodování s ropou. Stejně tak je nezodpovědné využít extremistické skupiny k dosažení svých politických cílů v naději, že bude později možné se jich nějakým způsobem zbavit, či jejich vliv aspoň výrazně eliminovat,“ kritizoval ruský prezident a těm, kteří situaci způsobili, vzkázal: „Pánové, máte co dělat s lidmi, kteří jsou krutí, ale rozhodně nejsou hloupí. Jsou stejně chytří jako vy. Takže je třeba se zeptat, kdo si s kým vlastně zahrává? Nedávný incident, kdy údajně nejumírněnější opoziční skupina předala zbraně teroristům, je toho zářným příkladem.“

V této souvislosti zmínil také migrační invazi do Evropy: „Jediným způsobem, jak tento problém vyřešit, je pomoci obnovit vládní instituce, jež byly v těchto zemích zničeny nebo vážně oslabeny. Konkrétně je nutné obnovit vládní instituce v Libyi, stabilizovat iráckou vládu a poskytovat komplexní pomoc syrské vládě,“ uvedl Vladimir Putin k tématu globálního boje proti terorismu.

Dodávky zbraní Asadovi i Kurdům

V další pasáži svého projevu se dostal i ke kritice NATO a těch, kteří údajně stále uvažují v duchu pravidel studené války. „Varšavská smlouva přestala existovat, Sovětský svaz se rozpadl, ale NATO se stále rozšiřuje na východ. Dříve nebo později něco takového způsobí velkou geopolitickou krizi. A to se přesně stalo na Ukrajině,“ řekl Putin. Jenže na Ukrajině, kde USA zorganizovaly násilný státní převrat, se podařilo Putinovi „neprohrát“, a tak se hlavní bojiště pomalu, ale jistě přesunulo do Sýrie.

Na rozdíl od Obamy, který pomáhá teroristům – jež nazývá opozicí –, aby svrhli Asada a s ním zničili další stát Blízkého východu, místo aby pomohl právě Asadovi proti těmto militantním skupinám, Vladimir Putin připomněl, že „prezident Asad a kurdské milice jsou jediné síly, jež jsou úspěšně schopny a ochotny se proti teroristům v Sýrii postavit“, a proto je třeba jim pomoct.

Putin: Nemůžeme nečinně přihlížet

A proto Rusko podle něj podporuje Irák, Sýrii i další země, například dodávkami zbraní. V Sýrii Rusko dokonce čerstvě zahájilo nálety na pozice Islámského státu a potvrdilo zde vlastní vojenskou přítomnost. „Nejde o žádné naše ambice. Jde o to, že už prostě nemůžeme nečinně přihlížet tomu, co se ve světě v současné chvíli děje.“

Jinými slovy – nebýt destruktivní zahraniční politiky USA, které se snaží zoufale a za každou cenu udržet svoje pozice, nemusela zuřit v Sýrii, Libyi, Iráku, na Ukrajině ani jinde válka a Německo by nečelilo bezprecedentní uprchlické invazi, se kterou si neví rady.

Je na místě si konečně také položit otázku, kdo proti komu vlastně bojuje v Sýrii. I když to nikdo nemůže říct oficiálně, v Sýrii nebojuje pouze Bašár Asad, který by se bez pomoci Rusů nemohl proti přesile udržet, proti teroristům, kteří by bez peněz, zbraní a výcviku USA a dalších nikdy nemohli vést takovouto válku, ale především USA proti Rusku. Podobně jako na Ukrajině.

O tom, že studená válka dávno přerostla ve válku opravdovou a světovou, ale radši nemluvte nahlas. Mohlo by to vyděsit lidi, kteří si to stále odmítají připustit. A raději si přejte, ať konečně někdo zastaví šílence, kteří jen za posledních 15 let rozvrátili půlku světa a zjevně s tím nehodlají přestat. A ať se tak stane dřív, než vypukne kromě Ukrajiny a Sýrie chaos třeba v Německu.

Autor je vydavatelem a šéfredaktorem necenzurovaného měsíčníku Šifra.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…