Miroslav Macek: Barcelona u nás? Vyloučeno! Jen výběrové řízení na gumové projektily by trvalo roky

03.10.2017 14:47

Úterní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Barcelona u nás? Vyloučeno! Jen výběrové řízení na gumové projektily by trvalo roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Vlastně je skvělé, že je dle představitelů EU zásah policie v Katalánsku vnitřní záležitostí Španělska. Od této chvíle bude totiž také vše ostatní vnitřní záležitostí Polska, Maďarska či Česka, o Rusku ani nemluvě…

Stále platí: Pokud vláda zabrání občanům, aby se domohli změny nenásilným způsobem, mají právo jí prosadit násilnými prostředky.

Britský umělec Roger Hiorns nechal v neděli v parku v areálu Výzkumného centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy pohřbít pod zem vojenský letoun MiG-21. Aktu přihlížely desítky lidí, letadlo do připraveného hrobu položil jeřáb. Akci pořádá Galerie Rudolfinum při oslavách sté výstavy, kterou zahájila před dvěma týdny.

Dolní Břežany byly podle kurátora Galerie Rudolfinum Davida Koreckého vybrány kvůli kontextu celého díla. Ideu pohřbívání letadel autor sleduje několik let, první zahrnutí letounu hlínou uskutečnil loni.

„Všichni se ptají po smyslu té akce, což je diskutabilní nebo problematické zodpovědět smysl uměleckého díla. Ale víceméně ty souvislosti a ten kontext je důležitý, není to jakékoliv letadlo na jakémkoliv místě v jakémkoliv čase, je to hodně specificky a hodně konkrétně vázané na to prostředí,” řekl Korecký.

Jen dvě poznámky:

Mnohem originálnější by bylo pohřbít toho britského „umělce“.

Doufám, bohužel asi chybně, že na to nepadla ani koruna z našich daní, ale zaplatil si to „umělec“ s pořadateli sám.

Vlastimil Tlustý:

Když jsem se v Katalánsku ptal na důvod referenda, jeden důvod byl uváděn nejčastěji a zní : "my už to platit nechceme". Většina z vás asi ví co "to" znamená, ale raději to trochu popíšu. Nelíbí se jim rostoucí povinná solidarita produktivních s "čerpači" a vidí, že celošpanělské volby to už dlouho nezlepšují. Nelíbí se jim, že jejich peníze rozdávají jiní jiným a ještě na tom získávají podporu "čerpačů" ve volbách, které vyhrávají ti, kteří chtějí z cizího rozdávat více. Nelíbí se jim být součástí Španělska, které je díky "čerpačské" politice v hluboké krizi a na pokraji bankrotu. Zároveň dodávají, že být solidární s potřebnými chtějí, pokud o tom budou rozhodovat sami a pokud podporovaní budou vědět, kdo jim pomáhá. Jinými slovy i tady platí, že když je něčeho moc tak je toho příliš. Usuzuji z toho, že se ani tak nejedná o nacionálně motivované jednání, jak se nám snaží vnutit ohrožení, ale o snahu zbavit se nepřijatelného rozsahu přerozdělování. Pak se nás dění v Katalánsku týká mnohem více, než tušíme.

Ilja Kraval na facebooku:

Když tak čtu ty nejnovější moderní rozbory okolností přijetí Mnichovské dohody, tak největším padouchem té doby byl vlastně ten trumpovsko-brexitovský válkychtivý anglický nacionalista W. Churchill...

Češi jsou smějící se bestie:

Barcelona u nás? Vyloučeno! Jen výběrové řízení na gumové projektily by trvalo roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.