Miroslav Macek: Je to typická švejkovina? Okapy se nekradou

19.03.2015 18:14

Čtvrteční glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Je to typická švejkovina? Okapy se nekradou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach:

Slavnostně otevírané nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem stálo 1,2 miliardy eur (33 miliard korun). Je to zhůvěřilost a snaha ECB a politiků ukázat svoji obrovskou finanční moc. Demonstranti, kteří před novou budovou protestují proti kapitalismu a kteří zapálili několik policejních aut, by si měli uvědomit, že evropská měnová politika je opak kapitalismu, opak osobní svobody a odpovědnosti.

Čtenář glos E. B. mi napsal:
Moje postřehy na glosu:

Dva názory z facebooku na zákaz proplácení peněz v hotovosti ve sběrnách:
Sběrny zákaz plateb v hotovosti obcházejí tím, že vypíšou směnku a hned ji zákazníkovi proplatí.
Potkal sem onehdy známého, který provozuje už 20 let sběrnu. Ptal jsem se ho, jestli mi za šrot zaplatí hotově. Prohlásil, že to není problém, ale že si strhne 20%.

To mě nepřekvapuje, Když jsem to viděl v televizi, pomyslel jsem si: oni něco vymyslí. A taky že ano. Napadají mě dvě věci. Zaprvé: je to typická švejkovina? Něco co je naší národní povaze blízké, pokud něco jako národní povaha existuje? Způsob obrany proti idiocii moci a bezmoci vlastní oponovat něčemu s čímž nesouhlasím, ale nemohu proti tomu nic dělat? „Ať si nařizují, co chtějí, my si stejně uděláme, co potřebujeme. A ještě se jim budeme smát.“ Odtud smějící se bestie? Druhá věc je, že to ukazuje na absenci morálního zákona.

Za prvé: Okapy se prostě nekradou a za druhé: já je nemůžu vykupovat jako šrot, zvláště od jedné a téže osoby poněkolikáté za sebou. A tato absence přirozeného uvažování (která je mimo jiné pregnantně v „nepokradeš“ ale na to už taky zapomínáme, co je desatero…) vyvolává potřebu kontroly a vymýšlení zákonů, které při absenci „nepokradeš“ mají jedinou možnou budoucnost: být obejity lumpy a nesmyslně dopadat na ty poctivé. Nehledě na zvýšení administrativy a na prohlubování neúcty k právu a spravedlnosti („stejně se to nedodržuje“). Což je vždy škodlivá věc a roztáčí spirálu dalších zákazů a jejich porušování. Domnívám se, že do stejné kategorie patří i registrační pokladny.

Opsáno z facebooku:

O kolik úředníků, policistů, celníků a jiných lidí "pečujících" o daně by mohl stát zaměstnávat méně, pokud by platil daňový zákon z roku 1927, kdy pro živnostníky činila základní daňová sazba z prvních 30 000 korun zisku 0,5%. Dalších 110 000 korun podléhalo sazbě 2,5% a zisk nad 140 000 korun byl zdaněn 4%.

Fotografie a jiné (nepolitické) texty Miroslava Macka zveřejňuje www.macekvbotach.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: viditelny-macek.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.