Miroslav Novák: ČNB bude intervencemi bránit stabilitu koruny i na začátku 4. čtvrtletí

30.09.2022 9:32 | Komentář

Bankovní rada České národní banky (ČNB) v souladu s předpoklady ponechala úrokové sazby beze změny v poměru 5 ku 2. Tj. dva členové bankovní rady, téměř s jistotou se jednalo o M. Moru a T. Holuba, hlasovali pro zvýšení sazeb o 75 bazických bodů. Hlavní úroková sazba tak setrvává na 7,00 %.

Miroslav Novák: ČNB bude intervencemi bránit stabilitu koruny i na začátku 4. čtvrtletí
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Za klíčové lze považovat sdělení, že ČNB bude i nadále intervenovat na devizovém trhu tak, aby bránila nadměrným výkyvům kurzu koruny. A další klíčovou informací je to, že si bankovní rada nechává otevřené dveře pro případné zvýšení úrokových sazeb na nadcházejících zasedáních. Explicitně byl zmíněn rychlejší růst mezd a expanzivnější rozpočtová politika s rizikem rozjetí mzdově-inflační spirály.

Co očekávat od ČNB na začátku 4. čtvrtletí? Velmi pravděpodobně pokračování toho, co ČNB aplikovala během léta. ČNB tak bude i nadále intervenovat proti oslabení koruny a to odhadem v okolí hladiny 24,70 CZK/EUR. Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka avizuje další zvyšování úrokových sazeb (ve 4. čtvrtletí v souhrnu o 125 bazických bodů), tak se bude dále zužovat úrokový diferenciál mezi korunovými a eurovými sazbami. Lze přitom očekávat, že nervozita na finančních trzích zůstane vysoká a tlak na korunu a tím pádem na ČNB se může stupňovat. Pro oslabení koruny hovoří i schodkový běžný účet platební bilance a klesající ekonomická aktivita v ČR i v Německu. Ostatně to, že finanční trh je nyní mimořádně citlivý na makroekonomické nerovnováhy v tomto týdnu velmi dobře ukázal výprodej britských státních dluhopisů či středoevropských měn (maďarský forint a polský zlotý).

Výsledně tak ČNB může být donucena zvýšit úrokové sazby právě kvůli stupňujícímu tlaku na korunu. Jak moc je tento předpoklad reálný uvidíme v nejbližších měsících. Výše devizových rezerv ČNB je sice vysoká, ale ne nevyčerpatelná. Zatím však mají centrální bankéři čas si případný ústup (omezení) z intervencí pořádně promyslet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…