Monika Šimůnková: Pracovní skupina pro řešení krizí v regionech přinese úspory

29.08.2012 17:02

Vláda schválila návrh předsedy vlády Petra Nečase a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové a zřídila pracovní skupinu, která se sejde v případě, že bude nutné řešit eskalující sociální problémy v některém regionu. Zareagovala tak na loňské události na Šluknovsku a chce podobným situacím účinně předcházet.

Monika Šimůnková: Pracovní skupina pro řešení krizí v regionech přinese úspory
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

„Vyhodnotili jsme postup ministerstev a krajské samosprávy při řešení nepokojů na Šluknovsku a kriticky jsme přiznali, že mohl být jednotnější,“ uvedla zmocněnkyně Monika Šimůnková.

„Především ministerstvo vnitra a ministerstvo práce byly vloni v létě hodně aktivní, v regionu působí noví policisté v pořádkové jednotce, dočasně se zvýšily počty veřejně prospěšných prací, resorty nabízely využití evropských prostředků,“ vypočítává Šimůnková. „Zároveň se ale vzájemně o svých krocích neinformovali. Jde nám o to, aby se rychlá pomoc a jednotlivá opatření vzájemně propojila a tím se zvyšovala jejich efektivita. A to nejen mezi ministerstvy, ale také s vedením příslušného kraje.“

Pracovní skupinu svolá v případě potřeby vládní zmocněnkyně, účastnit se jí budou pověření náměstci ministerstev práce a sociálních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, pro místní rozvoj, vnitra, průmyslu a obchodu a Agentury pro sociální začleňování.

Vláda rovněž zadala těmto resortům a Agentuře pro sociální začleňování, aby pod vedením zmocněnkyně připravily společný plán složený z opatření rezortů na okamžitou pomoc pro regiony zasažené nárůstem napětí. „Tento plán bude připravený k použití. Na jednání pracovní skupiny jej vždy upravíme podle aktuální potřeby a odstartujeme jeho realizaci,“ doplnila Monika Šimůnková.

Předpokládá se, že pracovní skupina nebude zasedat pravidelně. „Její zřízení není byrokratický krok zvyšující výdaje státu, ale naopak žádoucí koordinace institucí veřejné správy v kritické situaci, což jistě naopak státnímu rozpočtu přinese úspory,“ uzavírá Šimůnková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.