OSEMS: Nejvhodnějším místem pro pomník maršála Koněva by byl Olšanský hřbitov

21.05.2021 14:12

Výsledky ankety k umístění pomníku maršála Koněva

OSEMS: Nejvhodnějším místem pro pomník maršála Koněva by byl Olšanský hřbitov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraněná socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Je to již více než rok, co byla z náměstí Interbrigády v Praze 6 na popud starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře z TOP 09 odstraněna socha maršála Koněva.

Maršál Koněv (1897-1973) se zapsal do dějin především jako jeden z hlavních vojenských vůdců druhé světové války. Bojoval například v bitvě u Moskvy a od května 1944 velel sovětským vojskům, která osvobodila jižní Polsko a účastnila se závěrečného útoku na Berlín. Poté také osvobodila severní, střední a východní Čechy a podílela se na osvobození Prahy.

Bronzová socha v nadživotní velikosti autorů sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky, oceněná znaleckým posudkem na 13 milionů korun, zde stála od 9. května 1980 až do 3. dubna 2020. V současnosti je  prozatímně je umístěna v depozitáři v Měšicích v Praze - východ. Následně má být zdarma dlouhodobě zapůjčena Muzeu paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město.

Debata o tom, zda bylo odstranění sochy správné a kam by měla být případně dále umístěna, však trvá dodnes. V dubnu tohoto roku proběhl průzkum mezi 52 politiky, odborníky a osobnostmi veřejného života, jehož hlavním cílem bylo zjistit, co si lidé o celé události myslí a především to, jaké místo by bylo pro umístění pomníku vhodné. Průzkum byl iniciován Občanským sdružením pro evropskou multikulturní společnost.

Většina dotázaných tuto událost sledovala a myslí si, že odstranění pomníku mělo negativní vliv na česko-ruské vztahy.

Co se týká dalšího osudu pomníku - nejvíce respondentů - 27 se vyjádřilo pro umístění na Olšanské hřbitovy, 11 navrhovalo najít jiné vhodné místo v Praze nebo v Česku, kudy procházela Rudá armáda, 8 dotázaných se domnívá, že by se socha měla vrátit na své původní místo, na náměstí Interbrigády a 6 souhlasí s jejím umístěním do Muzea paměti 20. století.

Svůj zájem o umístění památníku na Olšanské hřbitovy vyjádřila i Natalja Koněvova, dcera maršála Koněva. Podle jejího názoru a názoru mnoha dalších, by mělo jeho umístění zde, mezi stovkami ruských padlých vojáků, svou symboliku a důstojnost.

OSEMS
Občanské sdružení pro evropskou multikulturní společnost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla