Oleg Gubin: Před osmi sty lety vznikl samostatný český stát. Výročí inspiruje…

29.12.2011 18:42

Nadcházející rok 2012 je rokem osmistého výročí vydání Zlaté buly sicilské. Výročí se naplní až v září; vzhledem k významu dokumentu je ovšem smysluplné jeho připomínání po celý rok.

Oleg Gubin: Před osmi sty lety vznikl samostatný český stát. Výročí inspiruje…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Bula zaručovala českému panovníkovi – v září 1212 jím byl Přemysl Otakar I. – dědičný královský titul. V podstatě tedy vznikl samostatný český stát.

Numerologové připisují letopočtu 2012 ještě hlubší význam, odvozený od kalendáře starých Mayů. Netroufám si rozebírat podrobnosti. Spokojme se konstatováním, že nastává Nový rok. Přejme si, aby pro nás všechny, pro tuto zemi, byl dobrý a úspěšný.

Portál Vaše věc hájí od svého vzniku loni v říjnu zájmy “dolních deseti miliónů“. Stálý elán a pevné zdraví přeji zakladateli portálu Jiřímu Paroubkovi i přidruženým lvům a lvicím. Neutuchající nápady a úspěchy v práci přeji celému redakčnímu kolektivu. Autorům – přispěvatelům břitké pero a srozumitelné texty.

Zmínil jsem přání dobrého a úspěšného roku 2012. Tedy také solidárního roku. Trochu mě inspiruje jedna z televizních pohádek, kterou jsem zhlédl o Vánocích. Pohádka Tajemství staré bambitky je vysoce aktuální. Zemi vládnou ničemní královští rádcové Lorenc a Ferenc, kteří pro obyčejné pracující lidi vymýšlejí stále nové daně – tu z vody, tu ze vzduchu. Vybrané peníze pohotově “odklánějí“ k vlastnímu prospěchu. Až zasáhne krásná dcera polepšeného loupežníka a v přestrojení za Zorro – mstitele ničemům zlatky a grošíky zabaví. Pak je solidárně rozdělí mezi lid.

Řekněte, není to aktuální, třeba právě pro Vaši věc?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …