Ondřej Konrád: Smetanovo představení

17.10.2012 22:39

Něco přes dva měsíce by měl Roman Smetana trávit za mřížemi po té, co se v úterý vydal policii. Doslova slavnostně, neboť za asistence dvou prezidentských kandidátů i televizních kamer a v pražské Bartolomějské ulici, kde trávívali neblaze známé „osmačtyřicítky“ četní disidenti včetně Václava Havla.

Ondřej Konrád: Smetanovo představení
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Člověk by si mohl říkat, proč tak známý „tykadlový řidič“ neučinil o pár dnů dříve, aby byl na Štědrý den už zase doma. Ale možná Vánoce nijak zvlášť nedrží. A pak hlavně, ještě stihl v sobotu krásnou příležitost dát o sobě vědět, když se vydával za televizního zvukaře, vmísil se mezi osazenstvo volebního štábu ODS a kladl otázky týkající se jeho případu samotnému premiérovi. Poměrně husarský kousek. A bonus pro Smetanu, který se chvíli před tím chtěl nechat zadržet v Rožnově pod Radhoštěm, ale policisté na něho neměli zatykač.

To vše se dozajista líbilo dokumentaristické dvojici Klusák a Remunda, kteří o Smetanovi točí film, a lze si dobře představit, že by nápad vydávat svérázného autobusáka za zvukaře, a dostat ho tak k Nečasovi, mohl pocházet právě od nich. I když oba tvrdí, že přímo se Smetanou nijak nekomunikují. Konec konců, že se i oni ocitli mezi žurnalisty ve štábu ODS, o čemsi vypovídá.

A čert ví, kdo vymyslel, aby Smetana nedávno požádal o právní radu při uvažované stížnosti k Ústavnímu soudu exministra vnitra Ivana Langera. Jehož dost možná právě Smetanova tykadla roku 2010 ve volbách poškodila (kroužkováním voličů Langer úplně vypadl ze sněmovny) a jehož manželka pak Smetanu coby vandala odsoudila. Oslovit Langera už byl projev poněkud vyššího smyslu pro humor než malování tykadel k hlavám politiků na billboardech. Smetanova textová zpráva Langerovi dokonce začínala slovy: „Ivánku, kamaráde...,“ narážejícími jasně na korupci (třebaže fotbalovou).

Pro toho, kdo pozapomněl, připomínám, že soudkyně Langerová rozhodla o finanční náhradě za poškozenou volební propagaci (ovšem jen olomoucké ODS, jiné strany, jejichž billboardy tehdejší řidič městské hromadné dopravy také pomaloval, jej totiž moudře nežalovaly), a pak také k veřejně prospěšným pracím. Smetana zaplatil, ale další trest odmítl, a raději tudíž nastoupil do vězení. Ale trest nedokončil, ven jej dostala stížnost tehdy ještě ministra spravedlnosti Pospíšila. Tu ovšem následně zamítl Nejvyšší soud, a Smetana měl tedy trest „dopykat“. Ale ať už sám, nebo podněcován filmaři, napsal na facebooku, že se do vězení vrátí až v nějaký „vhodný okamžik“.

A ten tedy asi nastal. Však víc, než pohovořit o sobě samém s předsedou vlády, se Smetanovi asi těžko podaří. Prezident by se s ním zřejmě nebavil a jeho ochranka bude navíc nyní nebezpečně „vycukaná“, jak se říká. A Smetana je možná trochu pošuk, ale nikoli sebevrah. A momentálně vlastně docela hvězda, která si svoji zářivou chvíli náležitě užívá. Budiž ovšem řečeno, že mu jí uchystala jak uražená ODS z Olomouce, tak následně Markéta Langerová, která se měla z případu vyloučit coby podjatá, což mohla hladce. Nebýt jich, na tykadlového řidiče by bylo dávno zapomenuto.

Takhle je z něho takřka symbol a jakýsi novodobý „vězeň svědomí“, představující pro ODS značnou ostudu. Čehož si je vědom i Petr Nečas, a také to falešnému zvukaři ochotně přiznal. Ovšem i s tím, že Smetana přilíval sám oleje do ohně, když negoval první trest sta hodin prací, čili v této kategorii nejnižší, a postupně to dopracoval až do vězení. Z toho by jej, právě zrovna třeba před těmi Vánoci, ještě mohl dostat prezident, i když se zatím tvářil, že ho řidičova kauza nezajímá. V úřadě zvolna končící hlava státu by tak učinila celkem pěkné gesto a odbojnému řidiči by vzala poněkud vítr z plachet. Jeho případ už totiž začíná být jednotvárný a trochu moc představením jednoho muže. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…